Ga naar de inhoud
Tech

Bits of Freedom wil 90.000 schadevergoeding van Google en Facebook

Beeld © ANP

Privacyorganisatie Bits of Freedom komt vandaag met een opvallende stunt. Ze dient een schadeclaim van 90.000 euro in bij zowel Facebook als Google. Het gaat naar eigen zeggen om compensatie voor de hoeveelheid tijd die de club moet inruimen voor de twee techreuzen.

"Die tijdsverdeling is zo onevenredig dat het niet oké is. Die tijd kunnen we niet besteden aan andere dingen." Want van alle bedrijven waar Bits of Freedom zich op richt, nemen Google en Facebook de meeste tijd in beslag, legt directeur Hans de Zwart van Bits of Freedom uit.

Aandacht vragen

"Ze doen het waarschijnlijk om aandacht te vragen en het probleem op de kaart te zetten, geheel terecht. Maar juridisch is de claim lastig", aldus Douwe Linders, privacyrechtadvocaat bij SOLV Advocaten. 

Bits of Freedom komt op voor internetvrijheid en privacy. De organisatie zegt het zich niet te kunnen veroorloven om zich alleen te richten op de twee Amerikaanse bedrijven, want 'we moeten scherp zijn op het bedrijfsleven, de overheid en op onszelf. Het is een beetje het principe van de vervuiler die betaalt', gaat De Zwart verder.

Nota op de mat

Daarom eist Bits of Freedom 90.000 euro schadevergoeding van elk van de twee bedrijven. Die kunnen de nota vandaag op de mat verwachten.

Van de twee techreuzen is Facebook volgens hem de absolute uitschieter. "Sinds het Cambridge Analytica-schandaal is er geen week geweest waarin geen ophef was over Facebook", zegt De Zwart.

Hij somt op: "Van het onversleuteld opslaan van wachtwoorden, het koppelen van telefoonnummers aan data terwijl dat bedoeld was als extra beveiligingslaag tot liegen in de Tweede Kamer over politieke advertenties."

Ook werk zonder Google en Facebook

Maar wat als Facebook en Google er niet zouden zijn? Zou de organisatie dan nog wel iets te doen hebben? Volgens de Zwart wel.

"Er zijn legio andere bedrijven die zich op internet begeven. We zijn ook bezig met de strijd om netneutraliteit en we moeten zorgen dat bedrijven onze gegevens versleutelen, zodat onze data beschermd is. Daarnaast werken we aan grote Europese wetgevingstrajecten op het gebied van internet."

Die trajecten hebben volgens hem veel impact voor de Nederlandse internetter. "De capaciteit die we ervoor nodig hebben, kunnen we niet altijd leveren."

Betalingsherinnering volgt

De directeur betwijfelt zelf ook of Google en Facebook echt de portemonnee gaan trekken, maar zal in elk geval een betalingsherinnering sturen. "Ik denk dat ze uiteindelijk meer juristen hebben dan wij."

De twee keer 90.000 euro, mochten Facebook en Google daadwerkelijk betalen, gaat Bits of Freedom volledige inzetten in de strijd tegen de negatieve effecten van die bedrijven.

Geen kansrijk verhaal

Het sturen van de nota of het doen van een schadeclaim, is niet kansrijk, zegt advocaat Linders. Er is namelijk geen causaal verband tussen de tijd die de burgerrechtenorganisatie besteedt aan de twee merken en het handelen van die merken, legt Linders uit. 

"Dat verband wordt verbroken, omdat Bits of Freedom er zelf voor kiest hier aandacht aan te besteden. Het is een keuze die ze zelf maken", zegt hij.