Ga naar de inhoud
Tech

Google investeert nog eens 1 miljard euro in Nederlandse datacenters

Exterieur van het Google datacenter in Eemshaven. Beeld © ANP

Google pompt 1 miljard euro in twee Nederlandse datacenters. Het bestaande datacenter in Eemshaven wordt verder uitgebreid en in gemeente Hollands Kroon wordt een splinternieuw datacenter gebouwd.

In de bouwfase zullen er gemiddeld 1000 mensen per dag aan het werk zijn op beide locaties. Als de bouw afgerond is zullen er 350 mensen werken in Eemshaven en 125 in Agriport, de locatie in Hollands Kroon. Joe Kava, de vice-president van Google Datacenters, benadrukt dat de helft van de werknemers in Eemshaven uit de omgeving komt. 

Sinds 2016, toen Google het datacenter in Eemshaven opende, is er 2,5 miljard euro uitgegeven aan datacenters in Nederland. Kava noemt Nederland een 'digitale koploper'. "Het is de eerste keer dat we twee verschillende locaties hebben in een land in Europa. Voor ons is dit een spannende tijd." 

Uit het jasje gegroeid

Het huidige datacentrum van 400 bij 110 meter werd twee jaar geleden geopend, maar daar is de zoekmachine kennelijk uitgegroeid.

Door uit te breiden kan de capaciteit van de clouddiensten van Google, zoals YouTube, Gmail en Google Maps, worden vergroot. Het is onduidelijk hoeveel groter het centrum wordt.

Google
Lees ook:
Google investeert half miljard extra in Gronings datacentrum

"Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel", zegt Kava. Hij is ook blij met de steun vanuit de gemeente die de datacenters huisvesten. Volgens Kava heet de 'lokale gemeenschap' hen warm welkom. 

Hernieuwbare energie

Google streeft ernaar het energieverbruik van het datacenter te matchen met 100 procent hernieuwbare energie. Dit betekent dat Google voldoende elektriciteit heeft van windturbines en zonnepanelen om het energieverbruik te dekken. 

In Nederland heeft Google windmolenparken in Zeeland en Delfzijl. Daarnaast heeft het bedrijf in Delfzijl ook een park met zonnepanelen. Alle energie die het bedrijf in Nederland verbruikt is hernieuwbaar. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl