‘Cyberterrorisme’

Iran: Amerikaanse digitale aanval was geen succes

24 juni 2019 12:23 Aangepast: 24 juni 2019 12:28
Beeld © AFP

De Amerikaanse aanval vorige week op de computersystemen waarmee Iran raketten lanceert, was volgens Iran geen succes.

“Ze hebben van alles geprobeerd, maar hebben geen succesvolle aanval uitgevoerd”, schrijft de Iraanse minister voor informatie- en communicatietechnologie Mohammad Javad Azari Jahromi op Twitter. Hij reageert daarmee op berichten dit weekend dat het Amerikaanse Cyber Command donderdag in opdracht van president Trump computersystemen van het Iraanse leger onklaar zou hebben gemaakt.

Azari Jahromi noemt de aanvallen ‘cyberterrorisme’, meldt persbureau Reuters. De minister geeft ondertussen hoog op van de Iraanse digitale defensie. “Vorig jaar hebben we 33 miljoen aanvallen afgeslagen met onze firewall.”

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi, verklaart dat Iran overweegt om een klacht over de Amerikaanse aanvallen aanhangig te maken bij een internationale rechtbank.

Vernietiging

De Amerikaanse digitale aanval was een represaille voor de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman eerder deze maand. Volgens de Amerikanen was Iran verantwoordelijk voor deze aanvallen. Vorige week schoot Iran ook een Amerikaanse drone uit de lucht.

Trump zag vorige week af van een militaire vergeldingsactie. Dit weekend liet hij weten dat hij de economische druk op het land wil opvoeren door nieuwe sancties uit te vaardigen. Ook verklaarde de Amerikaanse president geen oorlog te willen met Iran. “Maar als die er komt, zal het een vernietiging zijn die je nooit eerder hebt gezien.”

Stuxnet

De aanval van vorige week was niet de eerste digitale Amerikaanse aanval op Iran. In 2010 ontregelden de Verenigde Staten en Israël al het Iraanse kernprogramma met behulp van malware. Het speciaal voor dat doel ontwikkelde computervirus Stuxnet zorgde ervoor dat de centrifuges in de centrale bij Natanz waarmee Iran zijn uranium verrijkte, veel sneller of juist veel trager gingen draaien.

Omgekeerd heeft Iran ook verscheidene malen getracht om de Verenigde Staten te treffen met cyberaanvallen. Zo probeerde het land onder meer om Amerikaanse marineschepen te hacken die actief waren in de Perzische golf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donald Trump liet hackaanval uitvoeren op Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van