Spionage

'VS eist dat 5G-netwerkapparatuur van buiten China komt'

24 juni 2019 09:50 Aangepast: 24 juni 2019 10:01

De Amerikaanse regering wil niet alleen apparatuur van Chinese fabrikanten zoals Huawei uit zijn 5G-netwerken weren, maar overweegt nu ook niet-Chinese leveranciers te verplichten om hun producten buiten China te laten produceren.

De regering-Trump wil van fabrikanten eisen dat ze hun 5G-netwerkapparatuur die is bestemd voor gebruik in de Verenigde Staten, buiten China ontwerpen en maken. Dat meldt The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant zou het ‘maanden of jaren’ kunnen duren voor zo’n verplichting van kracht wordt. De Amerikaanse regering is op dit moment in gesprek met telecombedrijven over de plannen.

Een verbod op productie in China zou vooral gevolgen hebben voor het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia. Beide bedrijven zijn al bezig zijn om een deel van hun productie weg te halen uit China om Amerikaanse importtarieven te omzeilen, maar zouden daar door een Amerikaanse verplichting helemaal geen keuze meer hebben.

Spioneren

Tot nu toe richtte de Amerikaanse regering haar pijlen vooral op het Chinese Huawei, de grootste producent van 5G-apparatuur. De Amerikanen maken zich zorgen dat de Huawei-apparatuur achterdeurtjes bevat, waardoor de Chinese overheid zou kunnen spioneren. Bewijs dat dit ook daadwerkelijk gebeurt of kan, heeft de VS nooit openbaar gemaakt.

Behalve zorgen over veiligheid spelen ook handelsbelangen een rol. President Trump verklaarde eind mei bijvoorbeeld dat de sancties tegen Huawei best van tafel kunnen als er de VS en China een handelsakkoord sluiten.

Zwarte lijst

De Verenigde Staten hebben Huawei op een zwarte lijst gezet, waardoor Amerikaanse bedrijven alleen met toestemming van de overheid technologie mogen leveren aan de Chinese telecomgigant. Daardoor dreigt Huawei onder meer zijn toegang tot het besturingssysteem Android te verliezen.

De Amerikaanse sancties tegen Huawei hebben het Chinese bedrijf hard geraakt. Een week geleden verklaarde oprichter Ren Zhengfei dat het bedrijf door de boycot dit jaar ongeveer de helft minder smartphones zal verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: Huawei-sancties mogelijk van tafel bij handelsakkoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van