Raketsystemen

Donald Trump liet hackaanval uitvoeren op Iran

23 juni 2019 10:53 Aangepast: 23 juni 2019 11:04
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump heeft een digitale aanval laten uitvoeren op de computersystemen waarmee Iran raketaanvallen lanceert.

De aanval van het Amerikaanse Cyber Command vond donderdag plaats, meldt de Washington Post op basis van ingewijden. Het onklaar maken van de computersystemen van Iran was een vergeldingsactie voor de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman eerder deze maand. Volgens de Amerikanen was Iran verantwoordelijk voor deze aanvallen.

Iran schoot deze week ook een Amerikaanse drone uit de lucht, die een Amerikaans toestel begeleidde. Volgens Iran vloog de drone zonder toestemming boven de Iraanse territoriale wateren. Donald Trump besloot donderdag af te zien van een conventionele aanval op Iran. Volgens de president zou de aanval, waarbij volgens hem 150 mensen zouden kunnen omkomen, niet proportioneel zijn.

De Amerikaanse overheid heeft bedrijven zaterdag gewaarschuwd om op te passen voor digitale aanvallen vanuit Iran. In de afgelopen jaren heeft Iran verscheidene malen geprobeerd om Amerikaanse marineschepen in de Perzische golf te hacken.

Elektriciteitsnetwerk

De Amerikaanse digitale aanval op de computersystemen van Iran past binnen de nieuwe Amerikaanse digitale veiligheidsstrategie. Vorig jaar maakte Trump het makkelijker voor het Amerikaanse leger om cyberaanvallen uit te voeren.

Een week geleden werd bekend dat de Amerikaanse overheid het Russische elektriciteitsnetwerk heeft geïnfecteerd met malware. Ook kondigde Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton recent aan dat de VS van plan is om aanvallen uit te voeren als er sprake is van bedrijfsspionage.

Centrifuges

Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen een digitale aanval uitvoeren op Iran. Eerder ontregelde de Amerikaanse overheid het Iraanse kernprogramma door de Iraanse centrale bij Natanz te infecteren met Stuxnet. Deze malware zorgde ervoor dat de centrifuges waarmee Iran zijn uranium verrijkte, veel sneller of juist veel trager gingen draaien, en zo uiteindelijk ontploften.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Malware VS op Russisch elektriciteitsnet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van