Muziek rippen

Convert2MP3 offline na schikking met muziekindustrie

22 juni 2019 11:54 Aangepast: 22 juni 2019 12:00
Beeld © ANP/AFP

De Duitse muziekripsite Convert2MP3 stopt ermee. De populaire dienst heeft een schikking getroffen nadat de muziekindustrie de maker in 2017 voor de rechter sleepte.

De maker moet zijn Convert2MP3-domeinnamen en enkele andere sites overdragen aan de wereldwijde belangenbehartiger van de muziekindustrie, IFPI. Ook moet hij de IFPI geld betalen en beloven dat hij in de toekomst geen middelen meer aanbiedt om het auteursrecht te schenden, schrijft de IFPI.

Met Convert2MP3 was het mogelijk om audiobestanden te maken van onder meer YouTube-video’s. Volgens de muziekindustrie faciliteerde de site daarmee grootschalige inbreuk op het auteursrecht.

Rechtszaak

In 2017 spande de IFPI samen met de Duitse Bundesverband Musikindustrie (BVMI) een rechtszaak aan tegen Convert2MP3. De rechter stelde de muziekindustrie in het gelijk en oordeelde dat de site technische beveiligingsmaatregelen omzeilde die het auteursrecht moesten beschermen.

Onder druk van die rechtszaak heeft de maker van de site, die vorig jaar 684 miljoen keer werd bezocht, nu besloten om de handdoek in de ring te gooien. Eerder ging ook al de populaire site YouTube-MP3.org na een schikking offline.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote YouTube-naar-MP3-site stopt ermee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van