Fraude

Miljoenen bedrijven met nepvermeldingen op Google Maps

21 juni 2019 13:52 Aangepast: 21 juni 2019 13:53
Beeld © Getty

Er verschijnen maandelijks honderdduizenden vermeldingen van bedrijven op Google Maps die niet in de haak zijn. Oplichters stoten met nepvermeldingen andere bedrijven het brood uit de mond.

The Wall Street Journal schat dat er zo'n 11 miljoen nepvermeldingen voor bedrijven op Google Maps staan. Reparatiebedrijven, aannemers en autosleepbedrijven proberen bijvoorbeeld met een vals adres en een telefoonnummer dat is doorverbonden naar een ander nummer, klanten binnen te hengelen die anders voor een plaatselijk bedrijf zouden kiezen.

Ook gebeurt het dat 'nepbedrijven' potentiële klanten of echte bedrijven oplichten door hen te laten betalen voor niet-geleverde diensten of voor diensten waarvoor helemaal niet betaald zou hoeven worden.

Loodgieters

Bij een onderzoek naar loodgieters in New York City ontdekte The Wall Street Journal dat er bij de twintig hoogst genoteerde zoekresultaten dertien bedrijven met een vals adres stonden. Slechts twee bedrijven voldeden aan de voorwaarden die Google voor vermeldingen hanteert: consumenten kunnen daadwerkelijk bij het opgegeven adres langskomen.

Google verifieert doorgaans of bedrijven echt zijn door een kaartje te sturen, te bellen of een code te mailen. In de praktijk blijkt het voor oplichters eenvoudig om die controle te foppen.

Nepprofielen verwijderd

Naar aanleiding van de berichtgeving in The Wall Street Journal heeft Google verscheidene nepvermeldingen verwijderd. Ook scherpt het bedrijf de controle aan voor bedrijfscategorieën waar het risico op valse vermeldingen het grootst is.

In een blogpost schrijft Google dat het bedrijf het afgelopen jaar meer dan drie miljoen nepvermeldingen voor bedrijven heeft verwijderd. "Meer dan 90 procent van die bedrijfsprofielen werden verwijderd voordat een consument ze kon zien", stelt het zoekbedrijf. Google haalde ruim een kwart miljoen nepprofielen weg na meldingen van gebruikers.

Volgens Google gebruiken consumenten Google Maps jaarlijks negen miljard keer om een bedrijf te vinden. Meer dan een miljard keer besluiten consumenten een bedrijf te bellen via Google Maps, ruim drie miljard bezoekers zijn geïnteresseerd in de route naar een bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op tijd remmen: Google Maps toont maximumsnelheid en flitsers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van