Samenwerking

Waymo wil Frankrijk en Japan veroveren met zelfrijdende auto's

21 juni 2019 12:04 Aangepast: 21 juni 2019 12:14

Het Google-zusterbedrijf Waymo, dat in verschillende Amerikaanse plaatsen zelfrijdende voertuigen laat rondrijden, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Nissan en Renault.

De bedrijven gaan 'chauffeurloze mobiliteitsdiensten voor mensen en producten' aanbieden in Frankrijk en Japan, zo melden ze in een verklaring. Waymo, Nissan en Renault willen samen onderzoek doen naar de commerciële, juridische en wettelijke mogelijkheden van autonome voertuigen.

Eind vorig jaar lanceerde Waymo, na jarenlange testen, zijn eerste taxidienst met zelfrijdende auto's in de Amerikaanse stad Phoenix. Er zit nog wel altijd een chauffeur in de auto om in geval van nood te kunnen ingrijpen. In de VS maakt Waymo gebruik van aangepaste Chryslers.

De samenwerking met Nissan en Renault biedt volgens Waymo-ceo John Krafcik "een ideale kans om onze technologie voor autonoom rijden naar de rest van de wereld te brengen". De samenwerking tussen Waymo, Nissan en Renault komt niet als een grote verrassing. Eerder dit jaar meldde de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review al dat de bedrijven in gesprek waren.

Robotaxi's

Nissan ontwikkelt zelf ook al geruime tijd technologie voor zelfrijdende voertuigen. Begin vorig jaar startte de autoproducent in samenwerking met het bedrijf DeNA een proef met zelfrijdende taxi's in Yokohama.

Veel autobedrijven hebben hoge verwachtingen van robotaxi's, omdat autonome voertuigen in ieder geval in theorie een stuk goedkoper kunnen zijn dan taxi's met chauffeurs van vlees en bloed. Zo is Tesla van plan om Tesla-eigenaren vanaf volgend jaar de mogelijkheid te geven om hun auto ter beschikking te stellen als zelfrijdende deeltaxi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nissan test in maart een dienst met zelfrijdende taxi's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van