Handelsoorlog

Apple waarschuwt voor schade economie door plannen Trump

21 juni 2019 09:14 Aangepast: 21 juni 2019 10:39

Apple waarschuwt dat handelstarieven die president Trump voorstelt zowel Apple als de Amerikaanse economie schade zullen berokkenen. Het bedrijf heeft een brandbrief aan Trumps handelsgezant Robert Lighthizer geschreven.

Volgens Apple zullen alle belangrijke producten van Apple worden getroffen door Trumps plannen. Omdat het techbedrijf zijn iPhones, iPads, AirPods, Apple Watches en Macs grotendeels in China laat produceren, zullen de importtarieven die Trump voorstelt “leiden tot een lagere economische bijdrage van Apple” aan de Amerikaanse economie.

Vorige maand kondigde Trump aan dat hij een importtarief van 25 procent wil gaan heffen op vrijwel alle producten die uit China komen. De Amerikaanse president is ervan overtuigd dat de maatregel de VS ‘veel rijkdom’ zal opleveren, zo liet hij destijds op Twitter weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 600 bedrijven roepen Trump op te stoppen met de handelsoorlog

Speelveld

Apple schat de gevolgen anders in, zo blijkt uit de brief aan de Amerikaanse handelsgezant Lighthizer. De tarieven zullen Apple’s wereldwijde concurrentiepositie ondergraven, waarschuwt het bedrijf.

“De Chinese producenten waarmee wij concurreren op de wereldmarkt hebben geen significante positie op de Amerikaanse markt. Daarom hebben zij niet te lijden onder Amerikaanse tarieven. Hetzelfde geldt voor andere grote niet-Amerikaanse concurrenten.”

Apple roept de Amerikaanse regering op om de geplande importtarieven niet in te voeren. “Een Amerikaans tarief kantelt het speelveld in het voordeel van onze buitenlandse concurrenten”, waarschuwt het bedrijf.

Verplaatsen productiecapaciteit

Apple laat nu meer dan 90 procent van zijn producten in China in elkaar zetten. Eerder deze week meldde Nikkei dat Apple naar de mogelijkheden kijkt om een deel van zijn productiecapaciteit weg te halen uit dat land.

Zo zou het bedrijf een groter deel van zijn iPhone-productie willen overhevelen naar India en Vietnam. Daarnaast overweegt Apple om ook in Mexico, Indonesië en Maleisië meer producten in elkaar te laten zetten.

Leveranciers stellen dat een dergelijke verplaatsing van de productie jaren kan duren. Apple profiteert van alle investeringen die China in de voorbije jaren heeft gedaan om buitenlandse techbedrijven te lokken. Van de 200 belangrijkste leveranciers van Apple zijn er 41 in China en Hongkong gevestigd: meer dan in welk ander land dan ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Apple wil deel productie weghalen uit China'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore