Ga naar de inhoud
Libra

Senaat VS organiseert hoorzitting over Facebook-munt

Zo gaat Calibra eruit zien: de digitale portemonnee van Facebook, waar je libra zijn opgeslagen. Beeld © Facebook

De Amerikaanse Senaat organiseert op 16 juli een hoorzitting over de deze week door Facebook gepresenteerde plannen voor het betaalmiddel Libra.

Naar verwachting zal David Marcus, die bij Facebook verantwoordelijk is voor de Libra, getuigen. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder deze liet de Democratische senator Sherrod Brown, die in de bankencommissie van de senaat zit, zich al kritisch uit over de Libra.

Brown schreef op Twitter dat hij “Facebook nu al te groot en te machtig” vindt. “We kunnen het niet toestaan dat Facebook een riskante nieuwe cryptomunt vanuit Zwitserland gaat aansturen zonder toezicht.”

Machtsmisbruik en privacy

Aan Facebook de opdracht om de senatoren gerust te stellen. Het bedrijf heeft de nodige maatregelen genomen om zorgen over machtsmisbruik weg te nemen. Zo komt het toezicht op de Libra in handen van een onafhankelijke organisatie, waarin behalve Facebook ook verscheidene andere bedrijven en organisaties zitting hebben.

Alle leden hebben een stem. Facebook heeft dus formeel net zoveel invloed als willekeurige andere leden van de Libra Association, zoals Mastercard, Uber, Spotify en PayPal. Libra-gebruikers kunnen behalve de door Facebook ontworpen Calibra-portemonnee hun Libra's ook bewaren in een portemonnee die door een van de andere deelnemende partijen is gemaakt.

Ook heeft Facebook verscheidene maatregelen aangekondigd om de privacy van Libra-gebruikers te beschermen. Het is niet nodig om een Facebook- of WhatsApp-account te hebben om gebruik te kunnen maken van Libra. Het sociale netwerk importeert geen informatie van je Facebook-profiel naar je Libra-portemonnee. Omgekeerd krijgt Facebook geen toegang tot de transactie-informatie van je Libra-account.

Munten vervangen

Gelet op Facebooks imago op het gebied van privacy en het beschermen van gebruikersinformatie mag het tegelijkertijd niet verbazen dat politici vragen hebben over Facebooks plannen.

Ook zijn sommige politici bezorgd dat private partijen een nieuwe wereldwijd te gebruiken munt introduceren. Van oudsher is de uitgifte van valuta het prerogatief van landen. De Franse minister van financiën Bruno Le Maire waarschuwde eerder deze week op het radiostation Europe 1 dan ook dat het niet de bedoeling kan zijn dat de Facebook-munt traditionele munten gaat vervangen. “Dat kan niet en mag niet gebeuren.”

Huis van Afgevaardigden

Behalve de Amerikaanse Senaat wil ook het Huis van Afgevaardigden een hoorzitting organiseren. Maxine Waters, die voorzitter is van de commissie voor financiële diensten, riep Facebook op het project stop te zetten totdat de politici de plannen hebben bestudeerd. Het is nog niet bekend wanneer die hoorzitting zal plaatsvinden.

Politici
Lees ook:
Politici kritisch over Facebook-munt Libra
Betalen
Lees ook:
Betalen we straks allemaal met Facebook's cryptomunt Libra?
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl