Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nieuwe maatregelen

YouTube overweegt verwijderen alle kindervideo's

19 juni 2019 19:53 Aangepast: 20 juni 2019 10:03

De top van YouTube overweegt om alle kindervideo's van de site te verwijderen en onder te brengen in de YouTube Kids-app. Ook zou Google eraan denken om de auto-play-feature uit te schakelen.

De plannen zijn bedoeld om kinderen beter te beschermen tegen aanstootgevende video's en kwaadwillenden, meldt The Wall Street Journal. YouTube is de afgelopen jaren regelmatig in opspraak gekomen omdat kinderen schokkende video's kregen voorgeschoteld en omdat er pedofielen actief zijn.

Eerder deze maand werd YouTube nog in The New York Times aan de schandpaal genageld omdat de videodienst sommige gebruikers richting filmpjes met gedeeltelijk ontklede kinderen dirigeert. Volgens de krant krijgen kijkers die eerst erotische video’s met volwassenen vrouwen opzoeken, door het YouTube-algoritme filmpjes met steeds jongere vrouwen en meisjes voorgeschoteld. Daardoor behalen homevideo’s van spelende kinderen vaak opvallend hoge kijkcijfers.

Reacties

Kort na de publicatie in The New York Times nam YouTube maatregelen om te voorkomen dat kinderen via de videosite in contact komen met kwaadwillenden. Kinderen mogen nu alleen nog maar livestreamen als er zichtbaar toezicht is van een volwassene. Ook heeft YouTube de afgelopen maanden de reactiemogelijkheid uitgezet bij tientallen miljoenen video's waarin minderjarigen figureren.

Pedofielen bleken onder video’s tijdcodes te plaatsen waarmee anderen direct konden doorspoelen naar fragmenten waarin kinderen weinig kleren aan hebben. Daarnaast kwam het voor dat zij kinderen suggesties aan de hand deden voor het maken van nieuwe filmpjes.

Lucratief

Het verwijderen van kindervideo's van YouTube is alleen al om logistieke redenen geen eenvoudige opgave. Daar komt bij dat video's en kanalen voor kinderen bijzonder lucratief zijn: bedrijven adverteren er graag bij.

Daarom is het nog allesbehalve een uitgemaakte zaak dat YouTube de kindervideo’s daadwerkelijk zal verwijderen. Tegenover The Verge verklaart een YouTube-woordvoerder dat de videosite 'veel ideeën' overweegt 'om YouTube beter te maken', om daaraan toe te voegen: "Sommige ideeën blijven alleen ideeën."

Zo werkt YouTube Kids

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'YouTube-top negeerde zorgen over schadelijke video's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore