Inktzwarte bedrijfcultuur

Doodsbedreigingen en smerigheid bij moderatiecenter Facebook

19 juni 2019 17:03

Een van de vestigingen waar moderatoren zitten om gemelde Facebook-berichten te beoordelen, heeft een verziekte bedrijfscultuur. Er viel zelfs een dode.

Aanrandingen, smerige toiletten en mensen die vrezen voor hun leven. Als je de reportage van The Verge-journalist Casey Newton leest, dan moet werken bij het moderatiecenter van Facebook in Tampa, Florida de hel op aarde zijn.

Nadat Newton eerder verslag deed van de slechte werkomstandigheden bij het moderatiecenter van Facebook in Phoenix, kreeg hij berichten dat het in Tampa nog veel erger gesteld was. Hij sprak met twaalf (voormalige) medewerkers, waarvan er drie zelfs voor de camera hun verhaal deden. Dat is nog niet eerder gebeurd, vooral omdat medewerkers de handtekening moeten zetten onder een geheimhoudingsverklaring over alles wat er binnenskamers gebeurt. Tampa is het slechtste moderatiecenter van Facebook in de VS: het haalt een accuratiescore van 92 procent terwijl 98 procent het doel is.

Hartaanval

Het beeld is inktzwart. De 42-jarige Keith Utley kreeg zelfs een hartaanval achter zijn bureau en overleed een korte tijd later. Volgens betrokkenen stond hij onder een enorme druk, was er geen defibrillator aanwezig en kon de ambulance de weg naar het kantoor heel moeilijk vinden.

Vervolgens werd er gezwegen over de dood, om te zorgen dat iedereen het gestelde target zou halen, zo vertellen de bronnen. Het is het meest schrijnende voorbeeld van de verrotte cultuur binnen Cognizant, het bedrijf dat de opdracht van Facebook kreeg om een deel van de moderatie op zich te nemen. Er werken 800 mensen. Of zoals een oud-werknemer zei: "We waren lichamen in stoelen. We betekenden helemaal niks voor hen."

Bedreigingen en smerigheid

Verder klagen de betrokkenen over een onveilige situatie op kantoor, waar doodsbedreigingen en aanrandingen door de managers genegeerd werden. Iemand nam zelfs een pistool mee naar werk omdat hij zich niet veilig voelde.

Ook is het er ongelofelijk smerig. Het enige toilettenblok voor de 800 werknemers is meerdere keren besmeurd met uitwerpselen en menstruatiebloed. Op de bureau's was het niet veel schoner: daar vonden werknemers 'schaamhaar, nagels en ander lichaamsafval', zo schrijft The Verge. Ook is er een invasie aan bed bugs gaande die al drie maanden duurt. Medewerkers moesten zelfs hun toiletbezoeken vooraf melden, en kregen op hun kop als ze te vaak naar de wc gingen.

Dit komt allemaal nog bovenop het zware werk dat de werknemers moeten doen. Elk bericht dat gemeld wordt als ongepast, wordt gecontroleerd. Dat gaat bijvoorbeeld over haatberichten, geweld en kinderporno. Er is nauwelijks mentale ondersteuning voor deze mensen. Ook hangt er continu ontslag boven het hoofd als targets niet gehaald worden. Werknemers klagen over slapeloze nachten, geplaagd door de vreselijke beelden van onder meer dierenmishandeling.

Reactie Facebook

Facebook laat weten dat het zijn partnersites gaat controleren om het welzijn van de werknemers te bevorderen. Verder sprak het bedrijf de ambitie uit om minder moderatiewerk uit te besteden aan externe bedrijven. Ook hoopt het ooit moderatoren advies te geven nadat ze vertrokken zijn.

Cognizant, het bedrijf dat in opdracht van Facebook het center runt, herkent zich niet in het beeld dat geschetst wordt door The Verge.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van