Songtekst-schandaaltje

Google voortaan duidelijker over herkomst songteksten

19 juni 2019 14:53
De handelsoorlog treft mogelijk ook Google. Beeld © Getty Images.

Google gaat voortaan duidelijker laten zien waar songteksten in zijn zoekresultaten vandaan komen, na beschuldigingen van plagiaat.

Songtekst-site Genius beschuldigde Google eerder deze week van het kopieëren van songteksten. Google toont onder meer songteksten van muziek volledig in de zoekresultaten, zodat gebruikers niet meer hoeven door te klikken naar andere sites. Maar omdat Genius vermoedde dat Google de liedteksten van hen kopieerde, verstopte het stiekem jarenlang varianten op bekende leestekens in zijn teksten. En jawel: die leestekens doken ook op in de liedteksten op Google.

Google verdedigt zich nu, en stelt dat het de liedteksten zelf ook bij derden aankoopt, zoals het bedrijf LyricFind. Google betaalt rechthebbenden voor het tonen van hun liedteksten, en zoekt geen songtekst-sites geautomatiseerd af naar liedteksten. Om dat duidelijker te maken, gaat Google voortaan de leverancier onder de liedteksten plaatsen.

Wie heeft er dan gekopieerd?

Maar hoe kan het dan dat de leestekens van Genius in de teksten van Google terecht zijn gekomen? Vermoedelijk via-via. Ook LyricFind koopt zijn teksten soms weer bij derden, en mogelijk heeft één van die derden de tekst weer regelrecht van Genius gekopieerd.

Het kopieëren van teksten is overigens niet het enige probleem dat Genius met Google heeft. Sinds de site songteksten in zijn zoekresultaten toont, ziet Genius het aantal bezoekers vanuit desktop-browsers dalen. Gebruikers hoeven immers niet meer door te klikken naar een andere site, omdat de zoekmachine hen al toont waar ze naar zochten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google in beroep tegen EU-boete om machtsmisbruik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van