Op heterdaad betrapt

Genius beschuldigt Google van kopiëren lyrics

17 juni 2019 10:19 Aangepast: 17 juni 2019 11:52
Beeld © ANP

Genius, bekend van de website met toelichtingen op rap- en andere liedteksten, verwijt Google dat het lyrics van zijn site kopieert.

Omdat Google de lyrics toont in zogeheten informatiepanelen in zijn zoekresultaten, neemt het bezoek aan de website van Genius af, klaagt het bedrijf. Mensen hoeven immers niet meer door te klikken als ze de tekst al volledig in de zoekresultaten zien staan. Genius heeft al meerdere malen bij de zoekmachine aan de bel getrokken over het kopiëren van liedteksten, meldt The Wall Street Journal.

“We hebben Google de laatste twee jaar keer op keer onweerlegbaar bewijs laten zien dat er lyrics worden getoond op Google die zijn gekopieerd van Genius”, verklaart Ben Gross van Genius. De website heeft naar eigen zeggen meer dan honderd voorbeelden van gekopieerde teksten.

Op heterdaad

Genius voorziet de lyrics op zijn site sinds 2016 van een watermerk. Dat doet de site door consequent verschillende aanhalingstekens te gebruiken (’ en '). Als de gebogen en rechte aanhalingstekens worden omgezet in morsecode verschijnt de boodschap: ‘red handed’ (op heterdaad).

Genius begon voor het eerst te vermoeden dat Google teksten van Genius kopieerde, toen de zoekgigant precies dezelfde tekst publiceerde van het nummer ‘Panda’ van rapper Desiigner. Terwijl veel andere sites transcripties vol fouten publiceerden, wist Genius zeker dat het de goede tekst had – Desiigner had de lyrics zelf aan Genius geleverd.

Eigen team

In een reactie op de beschuldiging van Genius stelt Google dat het de liedteksten niet zelf publiceert maar afneemt van partners. “We nemen de kwaliteit van de teksten en de rechten van de maker zeer serieus en zullen onze licentiehouders verantwoordelijk houden”, aldus Google.

Google werkt voor de songteksten samen met LyricFind. Dat Canadese bedrijf verklaart tegenover The Wall Street Journal dat het een eigen team heeft dat de teksten samenstelt en dat het geen teksten kopieert van Genius.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google in beroep tegen EU-boete om machtsmisbruik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van