Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Kritische toespraak

Tim Cook: 'houd techbedrijven verantwoordelijk voor chaos'

17 juni 2019 09:37 Aangepast: 17 juni 2019 10:51

Apple-topman Tim Cook vindt dat techbedrijven veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de problemen die het gevolg zijn van hun innovaties.

Cook vindt dat techbedrijven nu te makkelijk weglopen als iemand hen verantwoordelijk houdt voor de keerzijde van technologische ontwikkelingen, zo verklaarde hij tijdens een toespraak op Stanford Univerity.

“Recent is de techindustrie bekend komen te staan om een allesbehalve indrukwekkende innovatie: de overtuiging dat je met de eer kunt strijken zonder verantwoordelijkheid te nemen”, meent de Apple-topman.

Onbehagen

Volgens Cook denken te veel leidinggevenden bij techbedrijven dat alles is toegestaan, zolang hun bedoelingen maar goed zijn. “Maar of je het nu leuk vindt of niet: je wordt gedefinieerd door wat je bouwt.”

Met zijn toespraak sloot Cook aan bij een breder gedeeld onbehagen over wat de innovaties uit Silicon Valley betekenen voor onze privacy en democratie. Met name Facebook is de afgelopen jaren verwikkeld geraakt in tal van schandalen. Volgens critici reageerde ceo Zuckerberg daarbij vaak veel te traag op de problemen. Zo vond de Facebook-oprichter nepnieuws en desinformatie aanvankelijk nauwelijks een probleem.

“Het voelt een beetje gek dat iemand dit nog moet zeggen, maar als je een chaosfabriek bouwt, kun je niet zeggen dat je niet verantwoordelijk bent voor de chaos”, aldus Cook tijdens zijn Stanford-toespraak.

Bloeddruppel

Zonder bedrijven bij naam te noemen, gaf de Apple-topman een opsomming van zaken die de afgelopen jaren fout zijn gegaan: gegevenslekken, privacyschendingen, haatdragende berichten, nepnieuws en “de nepmirakels in ruil voor een bloeddruppel”.

Die laatste opmerking is een duidelijke verwijzing naar Theranos: de startup die een revolutionaire nieuwe methode voor het testen van bloed beloofde, maar die in werkelijkheid louter gebakken lucht verkocht.

Pikant detail: Theranos-oprichter Elizabeth Holmes, die inmiddels is aangeklaagd wegens fraude, was zo geobsedeerd door Apple-oprichter Steve Jobs dat ze zelfs zijn kledingstijl (inclusief zwarte coltrui) kopieerde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fraude-startup Theranos ontslaat bijna helft personeel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore