Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
i-did

Utrechts ontwerp in de Ikea

25 juni 2019 19:34 Aangepast: 27 juni 2019 13:13

De Utrechtse designstudio i-did heeft het tot in de Ikea geschopt. De Nederlandse ontwerpen liggen in het geelblauwe woonwarenhuis.

Dat je ontwerp in de Ikea ligt is misschien niet wat je als ontwerper als droom hebt. Of toch wel? Het Zweedse woonwarenhuis heeft een gigantisch bereik over bijna de hele wereld, een impact die geen enkel ander meubelmerk heeft. Het merkbereik zit in de richting van Nike en Coca Cola. Omdat er gigantische oplages zijn moeten spullen ook echt goed zijn met daarbovenop de zeer vooruitstrevende duurzaamheidstandaard.

Designstudio i-did uit Utrecht maakt voor Ikea shoppers, opbergdozen en kussens van vilt, zo werd tijdens de afgelopen Ikea Democratic Design Days in Zweden aangekondigd. Dat vilt is gemaakt van afgedankte kleding en gerecyclede flinters van petflessen. Er wordt geschreven dat de vilten objecten in augustus te koop zijn, maar dat blijkt bij navraag bij Ikea eerder over een paar jaar te zijn. Op het moment heeft Ikea wel de collectie ÅTERSTÄLLA van i-did die 100% gemaakt is van ‘textielrestant’ van het woonwarenhuis.

Bijstand

Onder de naam Hacked By_ gaat modeketen H&M (eveneens uit Zweden) samen met Nederlandse topmode-ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum een collectie maken van gerecyclede kleding. Die collectie wordt gemaakt in het Utrechtse atelier van i-did, waar mensen werken die langdurig in de bijstand hebben gezeten. In februari hangt de collectie in de H&M in Amsterdam.

De Efteling, Heineken en het Radboud ziekenhuis zijn andere klanten van de sociale slow fashion-onderneming. Van hun bedrijfskleding maakt i-did nieuwe stoffen en producten die ze dan zelf weer gebruiken.

interview i-did
IKEA gemaakt in Utrecht
Miniatuurvoorbeeld
Hacked By_ in februari bij H&M

Topdesigners 'hacken' kleding uit restpartijen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore