Tech

Eind 2020 verschijnen de eerste producten met USB 4

13 juni 2019 17:31 Aangepast: 13 juni 2019 17:33

De USB Promotor Group die de specificaties vastlegt voor de volgende generatie usb verwacht dat deze zomer af te ronden. De eerste apparaten met USB 4 zullen waarschijnlijk eind volgend jaar op de markt verschijnen.

USB 4 zal de huidige Thunderbolt 3-technologie ondersteunen, inclusief de vorm van de plug. Het lijkt in veel gevallen zelfs op een open versie van Thunderbolt 3. Goed voor de consument, wat dat drukt de prijzen. In vergelijking met USB 3.2 wordt versie 4 twee keer zo snel, met bandbreedtes tot 40 Gbps aan data-overdracht.

Voor veel gebruikers zal het echter veel meer dan een verdubbeling zijn. Wie nu een PC met bijvoorbeeld USB 3.0-poorten heeft, haalt maximaal 5 Gbps. Wie te zijner tijd overstapt naar een PC met USB 4 en een voor USB 4 geschikte harde schijf en kabel, krijgt dan een flinke snelheidswinst.

USB 4 is niet alleen compatibel met Thunderbolt 3, maar ook met USB 3.2 en USB 2.0. Dankzij de Thunderbolt 3-integratie kunnen data, stroom en verschillende schermprotocollen tegelijkertijd over over de kabel worden gestuurd. In andere woorden: 4K-schermen, externe opslag, externe GPU's en andere apparaten kunnen als een ketting aan elkaar worden gekoppeld, die met één USB 4-kabel op een computer wordt aangesloten. De eerste apparaten met USB 4 liggen eind 2020 in de winkels.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van