Opmars van budget?

Minder dure smartphones verkocht in Europa

13 juni 2019 10:31

De toptelefoons worden alleen maar duurder, maar Europa loopt er niet warm voor. In het eerste kwartaal van 2019 is de gemiddelde aankoopprijs van een smartphone gedaald.

Net zoals vorige kwartalen neem het totaal aantal gekochte smartphones in Europa ook in het eerste kwartaal van 2019 weer af, zo onderzocht IDC. Begin 2018 werden er nog 55 miljoen telefoons verkocht, maar begin dit jaar waren dat er nog 'slechts' 53,5 miljoen. Dat is een afname van 2,74 procent.

Maar dat is niet het meest opmerkelijk. Bijzonder is dat de consument de topmodellen van de grote telefoonproducenten links laat liggen. De gemiddelde verkoopprijs in West-Europa is gedaald, zo schrijft IDC. In Midden- en Oost-Europa is de prijs gelijk gebleven, maar daar ligt de penetratie van dure modellen toch al veel lager. Een verkochte telefoon is West-Europa is meestal bijna twee keer zo duur dan in de rest van Europa.

Huawei grote winnaar

Kijk je naar het aandeel van telefoonmerken, dan is voordat de sprong van Huawei opmerkelijk. Het haalt Apple in en wordt met 25,39 procent marktaandeel de tweede verkoper van smartphones in Europa, net achter Samsung (29,47 procent). Dit is nog voordat de Verenigde Staten het bedrijf op de zwarte lijst zette.

Apple had een teleurstellend kwartaal: het ging van 18,55 naar 14,74 procent marktaandeel en staat nu op derde plek.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore