Tech

'Zuckerberg was mogelijk op de hoogte van privacyschendingen Facebook'

13 juni 2019 10:17 Aangepast: 13 juni 2019 10:28
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

Facebook-ceo Mark Zuckerberg was mogelijk al eerder op de hoogte van privacyschendingen binnen zijn bedrijf. Dat zou blijken uit intern e-mailverkeer van Facebook die de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) bekijkt.

In de mails wordt ceo Zuckerberg in direct verband gebracht met de problematische privacypraktijken bij het bedrijf, zeggen bronnen die de e-mails kennen tegen de Wall Street Journal.

Schending van afspraken

De FTC onderzoekt of het Cambridge Analytica-schandaal een schending is van afspraken die zijn gemaakt in 2012. Toen beloofde het bedrijf dat het geen gegevens van gebruikers zou delen, tenzij daar toestemming voor werd gevraagd. 

Bij het verzamelen van e-mails en andere documenten voor dat onderzoek zouden de bewuste mails zijn opgedoken. Bij het Cambridge Analytica-schandaal kwamen de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers in handen van het bedrijf Cambridge Analytica. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook aangeklaagd om privacyschandaal met Cambridge Analytica

Database

De FTC vindt één specifieke mailwisseling interessant, zegt een bron tegen de krant. Daarin stelt Zuckerberg vragen aan zijn personeel over een app die zegt te beschikken over een database met informatie over tientallen miljoenen Facebook-gebruikers.

De ontwikkelaar kon die gegevens aan anderen laten zien op zijn eigen website, ondanks de privacy-instellingen van gebruikers op Facebook, aldus de bron.

Zuckerberg wilde volgens de bron ook weten of het verzamelen van gegevens op die schaal mogelijk was, en of Facebook iets moest doen om te voorkomen dat die gegevens konden worden getoond.

Facebook ontkent

Tegen de Wall Street Journal zegt Facebook dat "Mark (Zuckerberg, red.) of andere personeelsleden nooit met opzet de verplichtingen hebben geschonden die vallen onder de overeenkomst met FTC." Ook zouden er geen emails bestaan waaruit zou blijken dat dit wel het geval is.

De krant heeft niet kunnen vaststellen of de e-mails erop duiden dat Facebook de overeenkomst met de toezichthouder heeft geschonden.

Schikken

Omdat de mailwisselingen schadelijk kunnen zijn voor het imago voor het bedrijf, zou Facebook maar wat graag tot een schikking komen met de FTC, zeggen de bronnen van de krant. Daarmee wil het voorkomen dat de mails op straat komen te liggen. 

Vorige maand bleek al dat Facebook voorzieningen heeft getroffen in voorbereiding op die schikking. Het bedrijf houdt rekening met een boete van 5 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Facebook verwacht miljardenboete, maar het laat beleggers koud

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore