Android-variant Hongmeng

Huawei registreert eigen Android-alternatief in meerdere landen

13 juni 2019 09:48 Aangepast: 13 juni 2019 09:51
Google heeft de toegang van Huawei tot Android beperkt. Beeld © AFP

Naast de EU heeft Huawei de merknaam 'Hongmeng' nu ook in minstens negen andere landen geregistreerd. Het moet de Android-concurrent gaan worden van het geplaagde bedrijf.

Het Chinese techbedrijf Huawei lijkt serieus werk te maken van een eigen besturingssysteem. Eerder was al bekend dat het verschillende merknamen in de EU had aangevraagd, maar volgens persbureau Reuters heeft Huawei nu 'Hongmeng' minstens in negen andere landen ingediend. Reuters baseert zich op informatie van de World Intellectual Property Organization (WIPO), onderdeel van de Verenigde Naties.

De actie komt na de blokkade van Huawei die president Trump vorige maand opwierp. Binnenkort mag geen enkel Amerikaans bedrijf meer handel drijven met de Chinese multinational. De gegeven reden is dat Amerika bang is voor spionage van Huawei in dienst van de Chinese overheid, maar wat ook meespeelt is dat het land een handelsoorlog uitvecht met China.

De ceo van Huawei had al eerder aangegeven te werken aan een 'plan B'. Na de blokkade meldde het bedrijf voor eind dit jaar te komen met het eigen systeem. Het zou zelfs werken aan een introductie in september, bij het uitkomen van een nieuwe Huawei Mate 30-telefoon. Met het registreren van de merknaam lijkt het weer een nieuwe stap te hebben genomen.

Ook voor Nederland

Huawei heeft onder andere in Cambodja, Peru, Canada, Zuid-Korea en Nieuw Zeeland de naam geregistreerd. In China is de naam al sinds augustus vorig jaar aangevraagd en de eerste aanvraag buiten China was bij de Europese Unie. Daar werd op 14 mei, vlak voor het Amerikaanse exportverbod, het verzoek ingediend.

Het besturingssysteem wordt niet exclusief voor smartphones, maar ook voor laptops, robots en beeldschermen in auto's.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore