Elektrische auto's

Tesla Model 3 en Model Y volgend jaar helemaal veganistisch

12 juni 2019 16:17 Aangepast: 12 juni 2019 16:21

Veganisten die liever niet in een auto rondrijden waarvoor dierlijke materialen zijn gebruikt, kunnen vanaf volgend jaar terecht bij Tesla.

Tesla-ceo Elon Musk beloofde dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering dat het lederen stuur volgend jaar uit de Model 3 en Model Y zal zijn verdwenen. Eerder stapte de fabrikant van elektrische auto’s al over op synthetisch materiaal voor de bekleding van de stoelen.

Op vragen van een afgevaardigde van de dierenrechtenorganisatie PETA antwoordde Musk dat het niet-lederen stuur dat standaard wordt voor de Model 3 en Y, ook een optie wordt voor de Model S en X.

Vraag

Musk verklaarde tijdens de bijeenkomst dat er nog altijd veel vraag is naar Tesla’s. Verscheidene analisten twijfelden daar de afgelopen maanden aan, zeker nu een Amerikaanse aanschafsubsidie niet meer beschikbaar is voor Tesla-kopers.

“De verkopen overtreffen de productie ruimschoots en de productie is redelijk goed geweest”, probeerde Musk de aandeelhouders van Tesla gerust te stellen. Hij voorspelde een ‘recordkwartaal’. “Of anders dicht daarbij in de buurt.”

China

Sinds begin dit jaar is de Model 3 verkrijgbaar in China en Europa. Wel legden de Chinese autoriteiten de import van de Model 3 in maart korte tijd stil. Later dit jaar wil Tesla beginnen met de productie van de Model 3 in China.

Het bedrijf is daartoe begin januari begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek in Shanghai. “Het kost minder om auto’s in China te maken, dus ik denk dat we een meer betaalbare auto kunnen aanbieden op de Chinese markt”, aldus Musk tijdens de aandeelhoudersvergadering.

China is de belangrijkste markt voor elektrische auto’s. Er werden vorig jaar ruim een miljoen elektrische auto’s verkocht: meer dan in de VS en Europa samen. De verwachting is dat dat aantal dit jaar zal oplopen naar 2 miljoen.

Gigafactory in Europa

Tesla zal “hopelijk voor het eind van dit jaar” een beslissing nemen over de bouw van een Gigafactory in Europa, aldus Musk. “Het is logisch om in ieder geval op elk continent een autofabriek te hebben.” Volgens de Tesla-ceo scheelt dat in import- en transportkosten.

Vorig jaar startten de provincies Groningen, Friesland en Drenthe een actie om Musk te verleiden om de nieuwe fabriek in Noord-Nederland te bouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk speelt met gedachte om een duikauto te maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van