Ga naar de inhoud
Budget van 18,5 miljoen

Waakhond krijgt 3,4 miljoen euro extra voor handhaving AVG

Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt 3,4 miljoen euro extra budget van de overheid voor de handhaving van Europese privacywet AVG.

Het budget van AP wordt dit jaar met de voorjaarsnota verhoogd van 15,1 naar 18,5 miljoen euro, schrijft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Het budget van de privacywaakhond werd eerder al met 7 miljoen euro verhoogd. De 18,5 miljoen geldt voor 2019 en de komende jaren, en wordt waar nodig extra bijgesteld.

Nu blijkt er meer geld nodig om privacywet AVG in Nederland te handhaven. De wet Algemene verordening gegevensbescherming vervangt sinds 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens. De AVG bevat nieuwe onderdelen als het recht om vergeten te worden en het recht op beschikking van de eigen data. Burgers die vinden dat bedrijven en instanties zich niet aan de wet houden, kunnen klagen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kan nu onder meer sneller en hogere boetes opleggen.

AP gaat AVG dit jaar nadrukkelijker handhaven

De praktijk moest uitwijzen hoe groot het aantal klachten zou zijn, en hoeveel middelen AP nodig zou hebben voor de handhaving. Uit klachtenrapportages van AP blijkt dat de waakhond in 2018 zo'n 22.000 veelal telefonische informatieverzoeken heeft ontvangen, en ruim 11.000 klachten. Om dat op te vangen, groeide AP in 2018 al van 109 naar 157 fte. In 2018 werd er 17 keer en handhavingstraject gestart, toen een interventie tussen bij een privacygeschil niet werkte.

De implementatie van de handhaving van de AVG is bij de Autoriteit Persoonsgegevens nog niet voltooid, schrijft de minister. In 2019 zal AP nadrukkelijker gaan handhaven, en sancties opleggen. Ook moet AP een systeemtoezicht opzetten, en beter gaan samenwerken met AVG-toezichthouders in andere Europese landen. AP-voorzitter Aleid Wolfsen werd in mei verkozen tot vicevoorzitter van het Europees Comité voor gegevensbescherming.

Toezichthouder
Lees ook:
Toezichthouder onderzoekt volgcookies op Nederlandse sites