MateBook

'Huawei stelt nieuwe laptop uit door handelssancties VS'

12 juni 2019 10:43
Beeld © Huawei

Huawei heeft de aankondiging van een nieuwe laptop tot nader order uitgesteld, vanwege de handelssancties die VS aan China heeft opgelegd.

De Windows-laptop zou eigenlijk deze week tijdens handelsbeurs CES Asia gepresenteerd worden, meldt The Information. Maar door de Amerikaanse sancties zou Huawei geen toegang meer hebben tot zowel Windows als de chips van Intel, zegt een ingewijde. Het zou gaan om een laptop in de MateBook-serie. De nieuwste MateBook 13 verscheen eerder dit jaar op de markt.

Het uitstel van de laptop is één van de eerste concrete wijzigingen in de planning van Huawei sinds de handelssancties het bedrijf vorige maand afsloten van Amerikaanse technologie. Huawei zou zijn toeleveranciers eerder deze week hebben gevraagd om leveringen van nieuwe onderdelen stil te leggen.

Toekomstig nieuwe Huawei-producten onzeker

Door de Amerikaanse sancties staat Huawei op een zwarte lijst, en mag het Chinese bedrijf geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. De gevolgen zijn mogelijk verstrekkend: als China en de VS geen nieuw handelsverdrag sluiten verliest Huawei de toegang tot Android, Windows, Intel en zelfs de chipontwerpen van ARM.

Huawei heeft voor zover bekend zijn smartphoneplannen nog niet aangepast na de sancties, al zou het bedrijf de productie van nieuwe smartphones wel hebben teruggeschroefd. Huawei werkt ondertussen aan een eigen Android-alternatief, voor het geval de toegang tot Android definitief wordt afgesloten.

De VS heeft zijn maatregelen tijdelijk verzacht, waardoor Huawei tot augustus nog toegang heeft tot Android. Hoe het daarna verdergaat, hangt af van het politieke spel tussen de VS en China. Google zou de Amerikaanse overheid echter hebben gewaarschuwd voor de veiligheidsgevaren van een snel in elkaar gedraaid Android-alternatief van Huawei.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore