Handelsoorlog

Google laat minder hardware produceren in China

12 juni 2019 09:15 Aangepast: 12 juni 2019 09:17

Vanwege de verhoogde Amerikaanse importtarieven op producten die in China worden gemaakt, heeft Google een deel van zijn hardware-productie uit het land weggehaald.

Het gaat daarbij om de productie van Nest-thermostaten en serverhardware, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Door de productie van moederborden bestemd voor gebruik in datacenters in de VS, over te hevelen naar Taiwan ontloopt Google een importtarief van 25 procent. Voor de productie van Nest-thermostaten heeft Google gekozen voor Taiwan en Maleisië.

Hoewel de Amerikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat Chinese moederborden een veiligheidsrisico kunnen vormen, voert Google dat bij toeleveranciers niet als reden aan voor de verplaatsing van de productie, verklaren zij tegenover Bloomberg.

Het is voor Google makkelijker en lucratiever om de productie van serverhardware weg te halen uit China dan voor andere grote Amerikaanse techbedrijven. Terwijl bijvoorbeeld Amazon en Microsoft complete serverracks in China laten produceren, schaft Google de moederborden los aan in China. Voor complete serverracks bestaat, anders dan voor moederborden, nog geen verhoogd importtarief.

Alternatieven voor China

De handelsoorlog tussen de VS en China dwingt techbedrijven om uit te kijken naar alternatieven voor China. Eerder deze week verklaarde een hooggeplaatste medewerker van het Taiwanese Foxconn dat het bedrijf in staat is om alle iPhones volledig buiten China te laten produceren.

Foxconn, dat al sinds jaar en dag de iPhone en verscheidene andere Apple-producten produceert, zou de productie onder meer kunnen overhevelen naar India. Eind vorig jaar werd al bekend dat Foxconn 25 miljard rupees (312 miljoen euro) steekt in de uitbreiding van een fabriek in het Indiase Sriperumbudur. Apple liet de iPhone SE en 6S al langer in India maken, maar is ook van plan een deel van zijn topmodellen te laten produceren in het buurland van China.

Overigens besloot president Trump begin deze maand om een einde te maken aan de handelsdeal tussen India en de VS. Dankzij deze deal mocht India duizenden goederen exporteren naar Amerika zonder heffingen te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Apple kan alle iPhones buiten China maken als handelsoorlog verergert'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore