Marktonderzoek

Facebook lanceert nieuwe 'afluisterapp'

11 juni 2019 21:24 Aangepast: 12 juni 2019 06:45

Facebook brengt een nieuwe app uit waarmee het bedrijf in kaart wil brengen wat mensen met hun smartphone doen. Eerder dit jaar raakte Facebook in opspraak vanwege een vergelijkbare app.

De nieuwe app, Study geheten, verzamelt onder meer informatie over de apps die mensen op hun telefoon hebben geïnstalleerd, hoeveel tijd gebruikers aan elke app besteden en welke functionaliteiten binnen die apps populair zijn. Gebruikers die Study installeren, krijgen in ruil daarvoor een financiële vergoeding. Vooralsnog is de app alleen beschikbaar via Google Play.

Toegang tot e-mails

Begin dit jaar ontstond er de nodige ophef toen bleek dat Facebook al jaren buiten de App Store en Google Play Store om een app verspreidde waarmee het bedrijf het smartphonegebruik van mensen in kaart bracht. Facebook richtte zich met de app op gebruikers vanaf 13 jaar. Zij werden betaald om de toegang tot hun smartphone te delen. Via de afluisterapp kon Facebook onder meer toegang krijgen tot e-mails, foto’s, video’s en zoekopdrachten.

Om de app te kunnen installeren bij iPhone-gebruikers maakte Facebook misbruik van het zogeheten Enterprise Developer Program. Dit programma stelt softwaremakers in staat om apps die zijn bedoeld voor intern gebruik onder werknemers te verspreiden, zonder dat Apple de app eerst goedkeurt.

Minimaal 18 jaar

Met de nieuwe app lijkt Facebook het een en ander van het schandaal eerder dit jaar te hebben geleerd. Zo moeten gebruikers van Study minimaal 18 jaar oud zijn en kunnen zij de app op elk moment weer deïnstalleren. Daarnaast belooft Facebook dat het bedrijf geen berichten, foto’s of video’s zal verzamelen die gebruikers delen. Ook gebruikers-ID’s en wachtwoorden zijn veilig.

Ten slotte verzekert Facebook gebruikers dat het de verzamelde gegevens niet zal delen met derden. De informatie is alleen bedoeld ‘voor het maken van betere producten voor de Facebook-community’.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef over Facebooks 'afluister-app' voor tieners

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van