Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Na poging tot afpersing

Radiohead brengt gestolen muziek zelf uit na hack

11 juni 2019 19:47 Aangepast: 11 juni 2019 20:30

Nadat hackers er vorige week in slaagden om in te breken bij Thom Yorke van Radiohead en muziek te kopiëren, heeft de band besloten om de nummers zelf uit te brengen.

De hacker slaagde erin om een aantal minidisc-bestanden buit te maken met muziek die Radiohead tussen 1995 en 1998 opnam. De inbreker dreigde de achttien uur aan muziek openbaar te maken als hij niet 150.000 dollar zou ontvangen.

Daarop hebben de leden van Radiohead besloten om de muziek die ze nooit wilden uitbrengen, vrij te geven via Bandcamp. Daar kunnen geïnteresseerden de bestanden nu aanschaffen voor 18 pond (ruim 20 euro).

Gitarist Jonny Greenwood waarschuwt dat de muziek maar matig interessant is en dat je de bestanden vanwege de omvang maar beter niet via je je smartphone kunt downloaden. De bestanden, die samen 1,8 GB groot zijn, bevatten onder meer voorstudies voor het in 1997 uitgebrachte album OK Computer.

Opbrengst naar Extinction Rebellion

Radiohead belooft dat de opbrengst van de verkoop naar Extinction Rebellion gaat: een van oorsprong Britse milieubeweging die met opvallende acties aandacht vraagt voor de gevaren van klimaatverandering. Op dinsdag verstoorden activisten van Extinction Rebellion nog een debat in de Tweede Kamer.

In een verklaring laat Extinction Rebellion weten blij te zijn met de financiële steun van Radiohead, die hen in staat stelt “om verder te bouwen aan onze beweging die actievoert met niet-gewelddadige vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gehackte Nederlandse Instagram-profielen verspreiden Ray-Ban-oplichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore