Tech

Tegenvaller voor Audi en Jaguar: elektrische auto's teruggeroepen

11 juni 2019 15:08 Aangepast: 11 juni 2019 16:01
De Audi E-tron die wordt teruggeroepen. Beeld © Getty Images

Audi roept alle E-Tron-auto's terug naar de garage. De eerste volledig elektrische auto van het merk kan door een defect in brand vliegen. Ook Jaguar roept elektrische luxewagens terug: 3000 I-pace's kunnen een probleem hebben met de remmen.

Er zijn nog geen ongelukken of branden geweest, maar Audi neemt het zekere voor het onzekere. Aan Bloomberg legt een woordvoerder van de Duitse autobouwer uit dat er een risico bestaat dat vocht de accucellen kan aantasten door een foutje in de bekabeling. 

Het gaat om 1650 SUV's waarbij het probleem speelt. Er zouden pas 540 afgeleverd zijn aan Amerikaanse klanten, de rest staat nog bij dealers. Die worden gerepareerd voordat ze naar de klanten gaan.

Vijf waarschuwingslampjes

Volgens Audi zijn er wereldwijd vijf gevallen bekend waarbij het batterijwaarschuwingslampje ging branden door het probleem met het vocht. Nog voordat de overheid een waarschuwing uitvaardigde nam Audi al contact op met eigenaren. Volgens Audi is het bedrijf extreem voorzichtig omdat er geen ongevallen bekend zijn, en ze dat ook zo willen houden. 

Naar verwachting wordt het probleem in augustus opgelost. In de tussentijd kunnen klanten ervoor kiezen om in hun auto's te blijven rijden, tenzij ze een waarschuwingslicht te zien krijgen. Klanten kunnen ook vervangend vervoer en een vergoeding van 800 dollar krijgen.

Jaguar I-Pace ook teruggeroepen

Gisteren maakte ook branchegenoot Jaguar bekend dat het bedrijf 3000 I-Pace-auto's terugroept wegens een mogelijk probleem met het remsysteem. Als het systeem faalt zit er een vertraging tussen het intrappen van de rem en het daadwerkelijk afremmen. Normaal gesproken wordt met dat systeem de batterij opgeladen tijdens het remmen. 

Ook deze terugroepactie is vrijwillig. Kopers kunnen een software-update krijgen om het probleem te verhelpen. 

Pijnlijk voor de PR

Hoewel er geen gevaarlijke situaties zijn ontstaan, zijn de terugroepacties wel pijnlijk voor Jaguar en Audi. Zowel de E-Tron als de I-Pace zijn ontwikkeld om als luxewagen de elektrische automarkt te bestormen. Het uiteindelijke doel is de macht van Tesla te breken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van