Tech

Kabinet legt snelheidseisen op aan aanbieders 5G

11 juni 2019 12:30 Aangepast: 11 juni 2019 15:39
De schotels van Defensie in het Friese Burum moeten verhuizen voor de introductie van 5G. Beeld © ANP

Weer wat meer duidelijkheid over 5G. De eerste 5G-frequenties worden op zijn vroegst eind dit jaar geveild. En de telecombedrijven weten nu aan welke eisen ze moeten voldoen. Zo moeten ze een minimale 5G-snelheid garanderen en in 98 procent van het land dekking bieden.

Dat blijkt uit de Nota Mobiele Communicatie die staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In die stukken zet het kabinet de vorderingen op het gebied van mobiele communicatie uiteen, maar ook aan welke regels de telecomproviders zich moeten houden.

Er zijn minimaal drie partijen die meedoen met de veilingen, schrijft het ministerie. Wie dat zijn is niet bekend, maar het ligt voor de hand dat het gaat om KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2.

Zij moeten een minimumsnelheid voor het uploaden en downloaden garanderen. En in 98 procent van het land moet dekking zijn met die minimumsnelheid.

Eerste veiling eind dit jaar

De eerste 5G-frequenties worden aan het einde van dit jaar of op zijn laatst begin volgend jaar geveild. Het gaat dan om de banden met een frequentie van 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz). Die lage frequenties zijn vooral bruikbaar om op grote gebieden bereik te bieden en worden gebruikt voor het internet of things.

De 3,5 GHz-band wordt eind 2021 of op zijn laatst begin 2022 geveild. Die hogere frequentie, die de beloofde hoge snelheid van 5G moet waarmaken, is minder bruikbaar buiten stedelijke omgevingen, omdat het bereik vele malen kleiner is.

De drie partijen die meedoen mogen maximaal 40 procent van de beschikbaar frequenties in handen krijgen. Dat is volgens het ministerie om ervoor te zorgen dat er voldoende concurrentie blijft tussen de partijen. En daar moeten consumenten van kunnen profiteren.

Afluisterpark in Burum

Het kabinet geeft later dit jaar meer duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten en Defensie in het Friese Burum. 

De schotels van dat park moeten eerst nog naar het buitenland moet verhuizen, omdat ze de ideale 3,5 Ghz-band gebruiken. En die frequentie hebben we dus ook nodig voor ons 5G-netwerk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Afluisterpark inlichtingendiensten moet wijken om invoering 5G

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore