Handelsoorlog

China dreigt met represailles tegen buitenlandse techbedrijven

09 juni 2019 14:12 Aangepast: 09 juni 2019 14:14
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

China heeft bedrijven als Microsoft en Dell gewaarschuwd voor represailles als zij gehoorzamen aan de door de Amerikaanse overheid opgelegde sancties tegen Huawei.

Afgevaardigden van de Chinese overheid hebben afgelopen week met verscheidene techbedrijven gesproken, meldt The New York Times. Het gaat daarbij zowel om Amerikaanse als niet-Amerikaanse bedrijven. Zo ontboden de Chinezen ook het Koreaanse Samsung en de Britse en Koreaanse producenten van halfgeleiders ARM en SK Hynix.

De Chinezen riepen de Amerikaanse techbedrijven op om hun politieke lobby’s te gebruiken om zich te verzetten tegen de boycot van Huawei. Ook waarschuwde de Chinese overheid voor ‘permanente gevolgen’ voor de techbedrijven die zich houden aan de door de Amerikaanse overheid opgelegde sancties. Het Chinese ministerie van Handel kondigde eerder deze week aan een lijst te willen opstellen van ‘onbetrouwbare bedrijven en personen’.

Updates

Half mei zette de Amerikaanse overheid Huawei op een zwarte lijst omdat de activiteiten van het bedrijf strijdig zouden zijn ‘met de Amerikaanse nationale veiligheid’. Als gevolg daarvan mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie meer leveren aan het Chinese telecombedrijf.

De sancties hebben grote gevolgen voor Huawei. Het bedrijf dat zich in de afgelopen jaren wist op te werken tot de op een na grootste producent van smartphones ter wereld, ziet de verkopen van zijn telefoons in het Westen sinds de boycot flink teruglopen. Veel consumenten laten Huawei links liggen, omdat onduidelijk is of ze straks nog wel Android-updates kunnen krijgen.

Google

Volgens de Financial Times heeft Google de Amerikaanse overheid deze week gewaarschuwd dat een door Huawei ontwikkeld Android-alternatief nadelig kan uitpakken voor de nationale veiligheid.

Omdat Huawei veel haast zal zetten achter de ontwikkeling van een alternatief mobiel besturingssysteem is de kans groot dat er de nodige lekken in zullen zitten. Dat vergroot de kans op gehackte telefoons, niet in de laatste plaats door China zelf.

Technologische vooruitgang

In de strijd tussen de VS en Huawei lopen argumenten over handelsbelangen en de nationale veiligheid voortdurend door elkaar. Zo verklaarde president Trump dat de sancties tegen Huawei van tafel kunnen als de VS en China een handelsakkoord bereiken.

Vertegenwoordigers van de Chinese overheid stellen dat de VS de sancties tegen Huawei alleen maar heeft opgelegd uit vrees voor de technologische opmars van Chinese bedrijven. Door een handelsoorlog te ontketenen zou Amerika de technologische vooruitgang van China willen dwarsbomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van