Sancties VS

WhatsApp en Instagram niet meer standaard geïnstalleerd op Huawei-toestellen

07 juni 2019 11:35 Aangepast: 07 juni 2019 16:48

De apps van Facebook, WhatsApp en Instagram mogen niet meer standaard worden geïnstalleerd op nieuwe toestellen van Huawei.

Klanten die al een Huawei-telefoon hebben, kunnen de apps blijven gebruiken en zullen updates blijven ontvangen, zegt Facebook tegen Reuters. Makers van Android-toestellen hebben vaak afspraken met andere bedrijven, om hun apps standaard op nieuwe telefoons te installeren.

Nu Facebook de samenwerking met Huawei stop zet, moeten gebruikers van nog niet verscheepte of gemaakte Huawei-telefoons de apps van Facebook zelf installeren. Dat wordt mogelijk ingewikkeld, want Huawei kan de toegang tot de Google Play Store verliezen op nieuwe toestellen.

Einde Android dreigt voor Huawei

Door de Amerikaanse handelssancties trok Google in mei de Android-licentie van Huawei in. Vanaf augustus hebben nieuwe Huawei-telefoons daarom geen toegang meer tot de Play Store. Als de VS de sancties voor die tijd niet intrekt, betekent dat dat nieuwe Huawei-telefoons geleverd zullen worden zonder de meestgebruikte apps voor sociale media.

Huawei werkt aan een eigen Android-alternatief, maar Google zou de Amerikaanse overheid hebben gewaarschuwd voor de gevaren van dat systeem. Omdat het haastig wordt gebouwd, zou het meer bugs bevatten en vatbaarder zijn voor hacks. De onzekerheid rond Huawei raakt de verkopen van telefoons, ook in Nederland. Telefoonwinkels melden een flinke daling in de verkopen van Huawei-toestellen sinds de sancties tegen Huawei. Ook zou Huawei de productie van nieuwe telefoons hebben teruggeschroefd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore