Ga naar de inhoud
Libra

'Facebook presenteert plannen cryptomunt deze maand'

Beeld © Getty

Facebook zal de plannen voor zijn cryptomunt nog deze maand presenteren. Het bedrijf zal de controle over de munt waarschijnlijk in handen geven van een onafhankelijke organisatie.

Geruchten over de Facebook-munt doen al zeker een jaar de ronde, maar later deze maand zal het bedrijf dan eindelijk zelf naar buiten treden met zijn plannen. Op 18 juni zal Facebook een whitepaper uitbrengen met meer informatie over de cryptomunt, die intern de codenaam Libra heeft meegekregen, meldt WirtschaftsWoche.

Wanneer Facebook zijn munt daadwerkelijk op de markt wil brengen, is vooralsnog onduidelijk. Tegenover TechCrunch verklaart een bron dat het sociale netwerk mikt op een lancering in 2020.

De munt krijgt vermoedelijk ook in de buitenwereld de naam Libra. Eerder meldde de BBC nog dat de munt GlobalCoin zou gaan heten.

Stablecoin

Tegenover WirtschaftsWoche verklaart Laura McCracken, hoofd financiële diensten bij Facebook, dat de waarde van de Facebook-munt zal worden gekoppeld aan een mandje met grote internationale munten. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat de waarde van de munt al te zeer gaat schommelen.

Met een dergelijke ‘stablecoin’ onderscheidt Facebook zich nadrukkelijk van de meeste andere cryptovaluta, die voortdurend te maken hebben met grote waardestijgingen en -dalingen.

Migrantenarbeiders

De Facebook-munt moet een internationaal betaalmiddel worden, zonder transactiekosten. Het bedrijf richt zich in eerste instantie vooral op ontwikkelingslanden, schrijft The Information. Daar zou Facebooks munt kunnen aanslaan als alternatief voor reguliere valuta die te maken hebben met grote koersschommelingen.

Door het ontbreken van transactiekosten zou de munt ook interessant zijn voor bijvoorbeeld migrantenarbeiders die geld naar huis willen overmaken. Of voor vrienden die elkaar snel even een bedrag willen overmaken – net zoals dat nu in Nederland bijvoorbeeld gebeurt met Tikkies.

De verwachting is dat Facebooks betaalmethode zal worden geïntegreerd in onder meer WhatsApp, Instagram en Facebook.

Toezicht

Om financiële toezichthouders gerust te stellen zal Facebook de controle over de munt niet in eigen hand houden, schrijft The Information. Het sociale netwerk heeft de afgelopen maanden gesproken met verscheidene toezichthouders en diverse financiële instellingen over de oprichting van een onafhankelijke organisatie die toezicht moet houden op de cryptomunt.

Facebook wil in totaal een miljard dollar bij elkaar krijgen van verscheidene partijen als onderpand voor de munt. Financiële bedrijven die willen meedoen aan het project, moeten naar verluidt 10 miljoen dollar betalen om een ‘node’ binnen het Libra-netwerk te krijgen.

Ondertussen is de vraag gerechtvaardigd of ‘cryptomunt’ wel een adequate beschrijving is van het betaalmiddel dat Facebook wil lanceren. Op het eerste gezicht lijkt de Facebook-munt met zijn vaste wisselkoers ten opzichte van een aantal grote valuta, het centrale toezicht en de samenwerking met financiële toezichthouders immers veel meer op een betaaldienst als PayPal dan op de bitcoin of ether.

'Facebook
Lees ook:
'Facebook praat met Visa en Mastercard over cryptomunt'
'Facebook
Lees ook:
'Facebook praat met cryptobeurzen over WhatsApp-munt'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl