Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Telefoonverkoopsites: Huawei-toestellen minder in trek

07 juni 2019 09:14 Aangepast: 07 juni 2019 09:26
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

De verkoop van Huawei-telefoons is ver teruggelopen sinds Amerika het bedrijf sancties oplegde wegens verdenkingen van spionagepraktijken. Verschillende telefoonverkoopsites zoals Telefoon.nl en BelSimpel.nl merken dat de telefoons minder populair zijn.

Het gaat om een verkoopdaling van ruim veertig procent, zegt Belsimpel-eigenaar Jeroen Elkhuizen tegen BNR, dat een rondgang maakte langs Huawei-verkopers.

"Met de huidige telefoons is eigenlijk niet zo veel aan de hand. Zowel Huawei als Google hebben verklaard dat die telefoons gewoon veiligheidsupdates krijgen. Maar als de geopolitieke storm aan blijft houden, heeft Huawei wel een probleem", zegt hij tegen de zender. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

Zwarte lijst

Het Chinese Huawei werkt al jaren aan een eigen besturingssysteem. Dat zou Android kunnen vervangen. Elkhuizen meent dat het moeilijk van de grond te krijgen is. "Mensen zijn zo gewend aan Android dat het lastig is met een alternatief tegenwicht te bieden."

De Verenigde Staten plaatsten Huawei eerder deze maand op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven alleen met goedkeuring producten en diensten mogen leveren aan het Chinese bedrijf.

Later werden de sancties enigszins afgezwakt, met een uitstel van 90 dagen. Vanaf halverwege augustus gaat de ban alsnog in. De VS is bang dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid kan spioneren en saboteren via apparatuur van het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei: eigen besturingssysteem dit jaar al af, als ban VS blijft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore