Tech

Foutje van de fiscus: project van 84 miljoen niet doorgegeven aan minister

07 juni 2019 08:54 Aangepast: 07 juni 2019 16:10
Beeld © ANP

De overheid heeft vorig jaar veel meer geld uitgegeven aan ict-projecten dan eerder werd gedacht. De Belastingdienst is namelijk vergeten om een project dat 84 miljoen euro kostte door te geven aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. En dat is zuur, want vorige maand kondigde ze trots aan dat de totale overheidskosten waren gedaald.

Maar dat blijkt dus niet te kloppen. Er ging in 2018 in totaal 648 miljoen euro naar alle ict-projecten van de overheid. Dat is meer dan in 2017, terwijl de minister eerder dacht dat ze vorig jaar goedkoper uit was.

Dure fout

"Ik heb helaas geconstateerd dat door een rapportagefout van de Belastingdienst in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk onjuiste cijfers zijn opgenomen", geeft Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, toe in een Kamerbrief. Een dure fout van 84 miljoen euro.

Dat prijskaartje hangt aan een project waarmee de computersystemen van de Belastingdienst worden gemoderniseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst blundert met toeslagen: 1,2 miljard euro

Meerjarige begroting klopt niet meer

De minister gebruikt de cijfers uit de jaarrapportage om een inschatting te maken van de ict-kosten voor de komende jaren. Die komen nu ook hoger uit. "Ik betreur de gang van zaken", schrijft de minister. Wel laat ze weten dat de hogere kosten niet zorgen voor een begrotingsgat.

Het is de zoveelste blunder van de fiscus. Vorige maand bleek dat het voor 1,2 miljard euro aan voorschotten van toeslagen was vergeten door te geven. Daardoor klopten de jaarrekeningen van meerdere ministeries niet meer.

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid van het CDA, laat weten dat er een extra, externe doorlichting moet komen van het jaarverslag van de Belastingdienst. Tegen het ANP noemt verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel de blunder van de fiscus 'gewoon een slordigheid', al benadrukt hij dat elke slordigheid er een te veel is. 

Volgens Snel is er 'geen geld weg of onverantwoord'. Hij belooft dat de fout netjes rechtgezet zal worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van