Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Airbag aan buitenkant moet honderden levens redden

06 juni 2019 15:14 Aangepast: 06 juni 2019 17:58
Beeld © ZF

Het Duitse bedrijf ZF heeft een airbag ontwikkeld voor aan de buitenkant van de auto. De airbag voor de zijkant van de auto moet vele levens gaan redden. Het systeem is deze week getest en de resultaten lijken veelbelovend.

In een video van de test die het bedrijf deze week publiceerde is te zien hoe de airbag vlak voor een botsing met een dummy-auto aan de zijkant openklapt.

Volgens ZF kan de airbag 5 tot 8 keer groter worden dan de traditionele airbag en wordt die opgeblazen in 150 milliseconden. De generator die de airbag snel moet vullen moest daarom ook krachtiger worden.

Algoritmen

Volgens de makers reduceert de airbag de impact van een botsing voor passagiers met 40 procent. Het idee om de auto aan de zijkant van airbags te voorzien heeft een duidelijke reden. Jaarlijks verliezen 700 mensen het leven na een zijwaartse botsing.

Camera's, een radar en lidar (laserdetectie) moeten een potentieel gevaar identificeren. Algoritmen in het systeem beslissen vervolgens of de botsing onafwendbaar is en of de airbags schade kunnen beperken. In dat geval klapt de airbag open.

ZF staat voor Zahnradfabrik Friedrichshafen en maakt technische onderdelen voor auto's en vrachtauto's. Bij het bedrijf werken verspreid over 40 landen 149.000 mensen. Het is nog niet duidelijk wanneer ZF auto's kan en zal voorzien van de externe airbags. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore