Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

KPN staat erop: XS4All moet als los merk verdwijnen

06 juni 2019 09:30 Aangepast: 06 juni 2019 13:19
Ruim 53.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend voor behoud van de naam. Beeld © XS4All

KPN wil het merk XS4All toch volledig op laten gaan in KPN. Vanaf 1 augustus 2019 wil KPN het overgrote deel van de XS4All-medewerkers over laten gaan naar KPN. Daarvoor is gisteren een officiële stap gezet.

De verwachting is dat voor veel van de huidige medewerkers een functie beschikbaar blijft. Begin dit jaar kondigde KPN aan dat het de losse merken XS4All en Telfort wilde laten opgaan binnen het grotere KPN.

Het telecombedrijf wil naar eigen zeggen de dienstverlening makkelijker maken, en klantgroepen in verschillende segmenten van de markt bedienen onder één vlag. De aankondiging leidde tot een storm van protest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden klanten willen naam XS4All houden: 'Zoveel meer dan mailadres'

50.000 handtekeningen voor XS4All

Zowel klanten als (oud-)medewerkers willen de eigen identiteit van het merk XS4All behouden. Zij zien het merk als rebellenclub en internetpionier. "XS4All is niet gewoon een naam, het is meer dan alleen een mailadres", lieten oud-medewerkers RTL Z ons toen weten. 

Meer dan vijftigduizend mensen ondertekenden een petitie om XS4All, dat al sinds 1998 in KPN-handen is, als los merk te laten bestaan. Het heeft niet mogen baten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN belooft toch te kijken naar alternatieven voor verdwijnen XS4All

Geen alternatief, toch integratie

De actievoerders voor naamsbehoud gingen in gesprek met de top van KPN. Die beloofde in april 2019 te kijken naar alternatieven voor het verdwijnen van het merk. Desondanks is er voor gekozen om te integreren. KPN stelt dat daarmee de 'sterke, unieke en waardevolle kenmerken' van de XS4All-dienstverlening behouden kunnen blijven, terwijl alle KPN-klanten daarvan kunnen profiteren.

De medewerkers van XS4All zijn vanochtend om 08.30 uur bijgepraat door de directie. Voordat het integratiebesluit definitief wordt moet de Ondernemingsraad (OR) van XS4All er nog zijn zegje over doen.

Twijfels over plan

De OR laat weten dat er 'substantiële risico's' zijn die een 'wezenlijke impact' hebben op het plan. Met externe adviseurs is er een plan gemaakt waarbij banen behouden blijven, zonder dat er geïntegreerd wordt.

De OR van XS4All betwijfelt of een integratietraject goed zal verlopen als mensen gedwongen over moeten stappen. Daarnaast wordt bij een integratie de eigen OR opgeheven, iets wat men ook niet ziet zitten.

Actiecomité nog bezig met plan B

Volgens actiecomité XS4Allmoetblijven is het niet onverwacht dat deze stap wordt gezet. "In het formele proces van een eventueel opheffen van XS4All moeten ze dat uiteindelijk wel doen", laat woordvoerder Kirsten Verdel per mail weten. "Maar om er mee te beginnen en zo de OR buiten spel proberen te zetten, daar vinden wij wel wat van." 

Het actiecomité gooit er het bijltje nog niet bij neer. "We zijn nog steeds bezig met ons plan B. Daarover hebben we later deze maand groot nieuws", schrijft Verdel namens het actiecomité. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore