Holocaust-ontkenning

YouTube pakt discriminerende video’s aan

05 juni 2019 21:50 Aangepast: 05 juni 2019 21:55

YouTube gaat strenger optreden tegen discriminerende video’s. Op de videosite is geen plaats meer voor nazi’s en Holocaust-ontkenners.

Dat schrijft YouTube in een blogpost waarin het nieuwe beleid wordt toegelicht. Er geldt vanaf nu een verbod voor “video’s waarin wordt gesteld dat een groep superieur is, om zo discriminatie, segregatie of uitsluiting te rechtvaardigen op basis van leeftijd, geslacht, kaste, religie of seksuele geaardheid”. Het verheerlijken van de nazi-ideologie is vanaf nu uit den boze, omdat die ideologie “inherent discriminerend” is.

Ook kondigt YouTube aan dat video’s waarin “goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen worden ontkend”, niet meer door de beugel kunnen. Dat heeft gevolgen voor complotdenkers die beweren dat de Holocaust of de schietpartij op de basisschool van het Amerikaanse plaatsje Sandy Hook (2012) niet hebben plaatsgevonden.

Bastion van vrije meningsuiting

Terwijl techplatforms jarenlang het standpunt huldigden dat zij niet meer dan een doorgeefluik waren voor user generated content, nemen zij de laatste jaren meer maatregelen tegen pestkoppen en haatzaaiers. In 2015 begon het populaire discussieplatform Reddit, dat van oudsher veel toestond, bijvoorbeeld met het verwijderen van fora waarop etnische en seksuele minderheden en mensen met overgewicht belachelijk werden gemaakt. “Wij hebben Reddit niet opgezet om een bastion van vrije meningsuiting te zijn”, schreef medeoprichter Steve Huffman.

Ook elders wordt er inmiddels opgetreden tegen onder meer racisten en antisemieten. In maart kondigde Facebook aan dat ‘wit nationalisme’ en ‘wit separatisme’ niet meer zijn toegestaan op Facebook en Instagram. Opmerkingen als “immigratie verscheurt dit land: wit separatisme is de oplossing” worden op die sociale netwerken niet langer getolereerd.

Juiste balans

Het blijkt niet eenvoudig om de juiste balans te vinden. Vorige week kwam YouTube nog onder vuur te liggen nadat Carlos Maza van de Amerikaanse actualiteiten- en achtergrondsite Vox een serie video’s twitterde waaruit bleek dat hij nu al twee jaar lang het mikpunt is van racistische en homofobe scheldpartijen van de conservatieve YouTuber Steven Crowder. Na bestudering van de video’s concludeerde YouTube weliswaar dat de teksten van Crowder “pijnlijk” waren, maar dat iedereen ook vrij moet zijn om “zijn meningen te uiten binnen het kader van onze regels”.

In april schreef Motherboard dat Twitter terughoudend is bij de aanpak witte supremacisten, uit vrees dat de inzet van een algoritme dat racistische bijdragen kan detecteren, er ook toe kan leiden dat veel Republikeinse politici van het platform worden verwijderd. Vorige week werd PVV-leider Geert Wilders nog geblokkeerd door Twitter omdat hij de islam in verband bracht met “antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat”.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube: kinderen mogen alleen nog streamen samen met volwassene

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders: geblokkeerd door Twitter na bericht over D66

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore