Tech

Rechter: gesprek tussen John de Mol en Facebook

05 juni 2019 19:49 Aangepast: 05 juni 2019 19:57
John de Mol Beeld © ANP

John de Mol en Facebook moeten samen om de tafel gaan zitten om te bespreken hoe ze nepadvertenties kunnen bestrijden waarin een foto en de naam van De Mol worden misbruikt.

De Talpa-oprichter is het zat dat op het sociale netwerk met regelmaat advertenties opduiken, waarin hij aanraadt om bijvoorbeeld bitcoins te kopen. Hij vindt dat Facebook de advertenties moet weren en stapte naar de rechter.

"Mijn naam en beeltenis en die van andere bekende Nederlanders, worden misbruikt voor het om de tuin leiden van onwetende consumenten", zei de Mol eerder.

Misleidend

Facebook heeft in zijn eigen advertentievoorwaarden staan dat het advertenties scant en weert van het platform als ze niet aan de regels voldoen. Dat wil zeggen dat ze niet misleidend mogen zijn of inbreuk maken op de rechten van derden.

De Mol eist dus dat Facebook zijn eigen regels gaat handhaven. Bovendien zou ook de Nederlandse en Europese wetgeving Facebook verplichten om de nep-advertenties te weren, volgens de Mol.

Filter

De zitting van woensdag duurde uren. De Mol eist dat Facebook onder meer een filter inzet, waardoor advertenties met zijn naam en beeltenis worden geblokkeerd.

Volgens Facebook werkt zo'n filter niet, omdat er slinkse methoden zouden zijn om deze te omzeilen. De Mol vindt dat Facebook slimmigheidjes van oplichters niet tot zijn probleem moeten maken.

Advertenties al verwijderd

Facebook zegt dat het er alles aan doet om de malafide advertenties te weren, maar dat het niet meer kan doen dan het nu al doet. De advertenties waarover De Mol heeft geklaagd zijn verwijderd, aldus de advocaten van Facebook.

Volgens De Mol gebeurde dit vooral dankzij de inspanningen van een individuele medewerkster van Facebook Nederland. De mediamagnaat liep naar eigen zeggen bij Facebook tegen een muur van onwelwillendheid aan.

Twee weken

Aan het einde vroeg de rechter beide partijen om toch nog eens met elkaar te gaan praten om te kijken of Facebook en De Mol er samen uit kunnen komen. De partijen krijgen van de rechtbank tot 19 juni. Als er geen oplossing komt, doet de rechter alsnog uitspraak.

John De Mol was zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Ook Facebook liet zich door advocaten vertegenwoordigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van