Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Meer appwinkels'

Appmakers klagen Apple aan om 'App Store-monopolie'

05 juni 2019 10:27
Beeld © Getty Images

Twee ontwikkelaars van iOS-apps klagen Apple in een collectieve zaak aan vanwege de monopoliepositie die het bedrijf met zijn App Store heeft.

De zogenoemde class action-rechtszaak wordt aangespannen door de makers van een app voor babynamen en een app voor honkbaltraining, meldt Yahoo Finance. Andere ontwikkelaars kunnen zich bij zo'n rechtszaak aansluiten.

De ontwikkelaars vinden het een probleem dat de enige distributiemethode voor iOS-apps de door Apple gecontroleerde App Store is. Als Apple een app afwijst, kan een ontwikkelaar nergens anders heen, en als hij wel wordt toegewezen kan de ontwikkelaar zijn app alsnog niet promoten.

Ook vinden de ontwikkelaars het oneerlijk dat het 99 dollar per jaar kost om een app in de App Store te mogen zetten. Ze noemen de commissie van 30 procent die Apple op veel transacties inhoudt "winstmoordend".

'Meer appwinkels op iOS'

De enige oplossing is volgens de aanklagers om meer appwinkels op iOS toe te laten. Volgens de ontwikkelaars wordt de concurrentie dan vergroot en moet ook Apple meer innoveren om concurrerend te blijven.

De klachten van de ontwikkelaars lijken op klachten van onder meer Spotify. Ook dat bedrijf hekelt de machtspositie van Apple, en heeft geklaagd bij de Europese Commissie. Ook in de VS liggen de grote techbedrijven waaronder Apple onder vuur. De Amerikaanse rechter bepaalde onlangs al dat consumenten Apple nu kunnen aanklagen voor de prijzen in de App Store.

Apple zelf kwam onlangs met een pagina waarop het de kritiek afwijst. Op de pagina worden alle concurrenten van Apple-apps en diensten opgesomd. Apple reageerde eerder ook al fel op de klachten van Spotify, en zei dat het bedrijf mede dankzij de App Store zo groot is geworden.

'Apple is geen monopolist '

Apple-topman Tim Cook reageerde dinsdag op het Amerikaanse mededingingsonderzoek. "Apple heeft geen monopolie in welke markt dan ook", aldus Cook. Hij vindt het wel eerlijk dat een bedrijf zo groot als Apple onder een vergrootglas ligt. "Maar als je kijkt naar of Apple een monopolie is of niet, ik denk dat iedereen die redelijk is tot de conclusie komt dat Apple geen monopolie is", aldus Cook.

Analisten zeggen dat het opbreken van de grote techbedrijven waarschijnlijk niet gebeurt. En als het al zo ver komt, dan merken consumenten daar waarschijnlijk niks van. Ze gaan er eerder op achteruit: zo is de App Store nu een garantie voor veiligheid en dat zou bij andere App Stores mogelijk in gevaar komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple: concurrentie is welkom in de App Store

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore