Toezicht

YouTube: kinderen mogen alleen nog streamen samen met volwassene

04 juni 2019 21:14 Aangepast: 05 juni 2019 12:31

YouTube neemt maatregelen om te voorkomen dat kinderen via de videosite in contact komen met kwaadwillenden. Kinderen mogen alleen nog maar livestreamen als er zichtbaar toezicht is van een volwassene.

Kanalen die zich niet aan deze regel houden, lopen het risico dat ze geen livestreams meer mogen uitzenden, schrijft YouTube in een blogpost.

YouTube heeft de afgelopen maanden de reactiemogelijkheid uitgezet bij tientallen miljoenen video’s waarin minderjarigen figureren. Ook is het aanbevelingssysteem dat suggesties doet voor vergelijkbare video’s op de schop gegaan. Video’s waarin “minderjarigen in riskante situaties” te zien zijn, worden daardoor minder vaak of niet meer aangeraden.

Hoge kijkcijfers

De maatregelen zijn nog geen onverdeeld succes. Maandag berichtte The New York Times dat YouTube gebruikers video’s aanraadde met “prepuberale, gedeeltelijk ontklede kinderen” als ze vaker naar dergelijke content keken. Als gevolg daarvan behaalden homevideo’s van spelende kinderen vaak opvallend hoge kijkcijfers.

Ook komt het volgens The New York Times voor dat gebruikers die eerst erotische video’s met volwassenen vrouwen bekijken, door het YouTube-algoritme richting video’s met steeds jongere vrouwen en meisjes worden gedirigeerd.

Adverteerders

Video’s die aantrekkingskracht uitoefenen op pedofielen vormen een terugkerend probleem voor YouTube. In februari trokken verscheidene grote adverteerders zich nog terug van de videosite toen uitkwam dat pedofielen tijdcodes onder video’s plaatsten. Anderen konden dankzij de codes direct doorspoelen naar fragmenten waarin kinderen weinig kleren aan hebben.

Ook bleken pedofielen reacties te plaatsen waarin zij kinderen suggesties aan de hand deden voor het maken van nieuwe filmpjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'YouTube-top negeerde zorgen over schadelijke video's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore