Handelsoorlog

'Huawei schroeft productie telefoons terug'

02 juni 2019 13:12 Aangepast: 02 juni 2019 13:20
Beeld © Getty

Foxconn, dat voor verscheidene merken smartphones in elkaar zet, heeft enkele productielijnen voor Huawei-telefoons gesloten.

Het is nog onduidelijk of de maatregel tijdelijk is of langer zal duren, verklaren ingewijden tegenover de South China Morning Post. Eerder dit jaar nam Foxconn juist extra mensen aan omdat Huawei meer toestellen verkocht.

Omdat de Verenigde Staten Huawei halverwege mei op een zwarte lijst hebben gezet, neemt de vraag naar telefoons van het Chinese bedrijf in het Westen af. Tweakers meldde eerder deze week dat er in de Pricewatch al veel minder wordt gezocht naar Huawei-toestellen.

Volgens marktonderzoeker Gartner leverde Huawei in het eerste kwartaal van dit jaar nog 15,7 procent van alle verkochte smartphones wereldwijd. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 10,5 procent. Huawei ging het afgelopen jaar Apple voorbij als tweede smartphone-producent ter wereld.

Marktleider

Richard Yu, die aan het hoofd staat van de consumentendivisie van Huawei, verklaarde afgelopen najaar nog dat Huawei ernaar streefde om in 2020 meer smartphones te leveren dan marktleider Samsung - een voornemen dat hij in maart nog eens herhaalde.

Tenzij er een snel einde komt aan de Amerikaanse boycot lijkt dat streven nu onhaalbaar. Omdat Huawei op de zwarte lijst is geplaatst, heeft het bedrijf onder meer geen toegang meer tot toekomstige versies van Android en tot de chips van bedrijven als Qualcomm en Intel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei vecht Amerikaanse ban aan bij rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore