Ga naar de inhoud
Machtsmisbruik

Justitie VS wil mededingingsonderzoek naar Google

Beeld © ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt een mededingingsonderzoek te openen naar Google.

Dat melden verscheidene Amerikaanse media, waaronder de Washington Post. Het is nog onduidelijk waarop het onderzoek zich precies gaat richten, al zijn er voldoende onderwerpen waar Justitie haar tanden in kan zetten. Google heeft onder meer een dominante positie op de markten voor zoeken, mobiele besturingssystemen en online advertenties.

Eerder deed de Federal Trade Commission (FTC) onderzoek naar de praktijken van Google, maar deze toezichthouder besloot in 2013 om uiteindelijk geen actie te ondernemen tegen de zoekgigant. Na maandenlang overleg met de FTC heeft Justitie nu besloten mogelijk een nieuw onderzoek te openen.

De Europese Unie heeft Google verscheidene boetes opgelegd wegens machtsmisbruik. In totaal heeft de zoekgigant de afgelopen jaren 8,3 miljard euro moeten aftikken in Europese mededingingszaken.

Break Up Big Tech

De roep vanuit de politiek om op te treden tegen grote Amerikaanse techbedrijven is de afgelopen jaren toegenomen. Zo pleit de Democratische senator en presidentskandidaat Elizabeth Warren ervoor om Google, Amazon en Facebook op te breken.

Volgens Warren hebben de grote techbedrijven nu te veel macht “over onze economie, onze maatschappij en onze democratie”. Zij meent dat de macht van de techreuzen fnuikend is voor de innovatie en voor startups die het willen opnemen tegen de grootmachten. Deze week liet Warren een billboard met de tekst ‘Break Up Big Tech’ neerzetten in San Francisco.

Facebook

Er wordt ook nog altijd onderhandeld over de boete die de FTC zal opleggen aan Facebook wegens privacy-inbreuken. Facebook heeft daarvoor zelf al een bedrag van tussen de 3 en 5 miljard dollar opzijgezet.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse presidentskandidaat wil grote techbedrijven opbreken