Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Machtsmisbruik

Apple: concurrentie is welkom in de App Store

31 mei 2019 15:52 Aangepast: 05 juni 2019 15:49

Apple verweert zich tegen beschuldigingen van machtsmisbruik. Op een nieuwe site verwerpt het bedrijf de kritiek dat het de concurrentie dwarszit via zijn App Store. “Wij geloven dat concurrentie alles beter maakt.”

De kritiek op de wijze waarop Apple zijn App Store als wapen gebruikt in de strijd met concurrenten komt inmiddels van alle kanten. Eerst waren het vooral app-makers als Spotify die klaagden over de wijze waarop Apple eigen diensten bevoordeelt.

De laatste maanden krijgen de app-ontwikkelaars echter steeds meer bijval. Zo werd begin deze maand duidelijk dat de Europese Commissie van plan is een formeel onderzoek in te stellen naar mogelijk machtsmisbruik door Apple.

Belangenconflict

En ook Phillip Shoemaker, die tussen 2009 en 2016 leiding gaf aan het Apple-team dat de apps beoordeelde voor ze werden toegelaten tot de App Store, heeft zich gevoegd bij het koor van critici. In een podcast verklaarde hij deze week dat er een steeds groter belangenconflict ontstaat tussen Apple en de makers van concurrerende apps.

“Ik begrijp de klachten van bedrijven als Tidal, Spotify en Netflix volledig”, schreef Shoemaker in maart al in een artikel op Medium. “Apple-concurrenten hebben terechte zorgen over een eerlijke behandeling.” Shoemaker hekelde in zijn stuk onder meer de ‘Apple-belasting’, waardoor app-makers 30 procent van hun inkomsten moeten afstaan aan Apple.

Tegenoffensief

Inmiddels vindt Apple het tijd voor een tegenoffensief. Op een nieuwe website schrijft het bedrijf dat concurrenten juist ruim baan krijgen in de App Store. “Wij geloven dat concurrentie alles beter maakt en leidt tot de beste apps voor onze klanten”, stelt Apple.

Als ‘bewijs’ zet het bedrijf een flink aantal categorieën op een rij waar Apple concurreert met apps van derden: agenda’s, camera’s, browsers, cloudopslag, kaarten en messaging onder meer.

120 miljard dollar

Ook wijst Apple uitgebreid op alle voordelen die de App Store biedt voor ontwikkelaars. Zo hebben app-makers sinds de start van de App Store 120 miljard dollar verdiend, en vraagt Apple geen geld aan ontwikkelaars die gratis apps aanbieden.

Het succes van de App Store is volgens het bedrijf voor een belangrijk deel te danken aan de strenge controle op apps en app-updates. Zo wordt de kwaliteit en veiligheid gegarandeerd. “Hoewel andere aanbieders meer gebruikers en meer app-downloads hebben, zorgt de App Store ervoor dat ontwikkelaars het meeste verdienen.”

De vraag is nu of die argumenten de mededingsautoriteiten kunnen overtuigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-hoofd App Store bezorgd over concurrentie met app-makers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore