Ga naar de inhoud
Tech

De Mol sleept Facebook voor de rechter vanwege bitcoinadvertenties

John de Mol. Beeld © ANP

John de Mol is het spuugzat dat zijn gezicht wordt gebruikt in misleidende bitcoinadvertenties op Facebook. Aangezien het sociale netwerk niet ingrijpt, stapt hij nu naar de rechter.

Dat heeft Talpa Networks, het mediabedrijf van De Mol, vanochtend bekendgemaakt.

In een kort geding, dat gepland staat voor 5 juni, eist De Mol dat de misleidende advertenties per direct worden geweerd van Facebook en dat Facebook hem de gegevens van de adverteerders geeft, zodat hij ze persoonlijk aan kan pakken.

Geen misleidende advertenties

Facebook heeft in zijn eigen advertentievoorwaarden staan dat het advertenties scant en weert van het platform als ze niet aan de regels voldoen. Dat wil zeggen dat ze niet misleidend mogen zijn of inbreuk maken op de rechten van derden (in dit geval van John de Mol).

De Mol eist dus dat Facebook zijn eigen regels gaat handhaven. Bovendien zou ook de Nederlandse en Europese wetgeving Facebook verplichten om de nep-advertenties te weren, volgens de Mol.

Nep

In de gewraakte advertenties wordt een foto van De Mol, doorgaans met een verzonnen quote, gebruikt om mensen over te halen om in bitcoins te investeren. Het geld dat wordt overgemaakt naar de frauduleuze partij zien gedupeerden meestal niet meer terug.

"Het stuit me tegen de borst dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken aan deze oplichterij. Mijn naam en beeltenis, en die van andere bekende Nederlanders, worden misbruikt voor het om de tuin leiden van onwetende consumenten. Iedereen begrijpt dat wij dat verschrikkelijk vinden", zegt De Mol

Musk ook boos

De Mol is niet de enige beroemdheid die lijdt onder dit soort zwendel. Tesla-topman Elon Musk is ook een gewild boegbeeld voor zogenoemde crypto-scams en maakte zich er eerder al behoorlijk druk over. Dat zorgde ervoor dat Twitter uiteindelijk strenger ging handhaven op dit soort praktijken.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl