Tech

Uber maakt 1 miljard verlies op omzet van 3 miljard

31 mei 2019 07:55 Aangepast: 31 mei 2019 08:43
Ceo Khosrowshahi van Uber bij de beursgang van Uber. De koers zakte meteen weg. Beeld © Getty

Taxi-app Uber heeft in het eerste kwartaal 1 miljard dollar verlies geleden. De omzet steeg weliswaar flink, maar dat geldt ook voor de kosten.

Uber zag de omzet in de eerste drie maanden van het jaar toenemen met 20 procent tot 3,1 miljard dollar. De kosten namen met maar liefst 35 procent toe, waardoor er een nettoverlies van ruim 1 miljard dollar werd geleden.

In dezelfde periode van vorig jaar was dat nog een winst van 3,7 miljard dollar, maar dat cijfer wed beïnvloed door bijzondere posten. Gecorrigeerd daarvoor ging het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) van min 280 miljoen dollar naar min 869 miljoen dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Uber-ritje kan 80 procent goedkoper worden'

Snelle groei

Dat de kosten flink stegen komt doordat het veel geld steekt in snelle groei. Zo steekt het techbedrijf achter de bekende taxi-app veel geld in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Vorig jaar betaalde Uber nog ruim 3 miljard dollar voor de overname van rivaal Careem Networks FZ uit Dubai.

Dramatische beursgang

Het was het eerste kwartaalbericht van Uber sinds het deze maand naar de beurs ging. Die beursintroductie was nog niet wat er van werd verwacht. Zo staat de beurskoers nu op rond de 40 dollar, oftewel nog 5 dollar onder de introductiekoers van 45 dollar.

De koers heeft sinds de dramatische beursgang op 10 mei nog niet boven de introductiekoers gestaan.

De resultaten over het eerste kwartaal zijn overeenkomstig de verwachtingen. Bij de beursgang werden al voorlopig cijfers bekendgemaakt, nu gaat het om definitieve cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber voegt nieuwe optie toe: chauffeur die zwijgt

'Prijzenoorlog minder hevig'

Nu is wel wat meer bekend geworden. Zo blijkt dat de omzet in de Verenigde Staten en Canada stevig aandikte, maar dat de opbrengsten in Zuid-Amerika juist flink zijn gedaald.

Volgens financieel topman Nelson Chai lagen de resultaten in het eerste kwartaal aan de bovenkant van de eerder gestelde bandbreedtes. Hij zegt verder signalen te zien dat de prijzenoorlog met concurrenten in sommige landen wat minder hevig aan het worden is en hij verwacht dat die trend zal doorzetten in het tweede kwartaal. Ook benadrukte hij dat Uber voorlopig flink zal blijven investeren in groei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van