Tech

Huawei: miljarden consumenten voelen gevolgen ban VS

29 mei 2019 12:37 Aangepast: 29 mei 2019 14:27
Chief legal officer Song Liuping staat der pers te woord. Beeld © ANP

De Amerikaanse ban tegen Huawei kan meer dan drie miljard consumenten raken. Maar daar houdt het niet op. 1200 Amerikaanse leveranciers gaan de gevolgen ervan voelen en dat kan ook banen kosten. Daarvoor waarschuwt de chief legal officer van het bedrijf.

De ban van Huawei voor Amerikaanse bedrijven heeft verstrekkende gevolgen, zei het hoofd juridische zaken Song Liuping vandaag in een toelichting die de BBC bijwoonde.

3 miljard consumenten

"Hierdoor worden onze klanten in meer dan 170 landen mogelijk geraakt, waaronder meer dan 3 miljard consumenten die Huawei-producten en diensten gebruiken", zegt Song.

Volgens de jurist gaan minstens 1200 Amerikaanse bedrijven gaan de uitsluiting van Huawei voelen. "Dit gaat gevolgen hebben voor duizenden Amerikaanse banen."

Zwarte lijst

De VS plaatste Huawei eerder deze maand op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven alleen met goedkeuring producten en diensten mogen leveren aan het Chinese bedrijf.

Later werden de sancties enigszins afgezwakt, met een uitstel van 90 dagen. Vanaf halverwege augustus gaat de ban alsnog in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Huawei kan omvallen door Amerikaanse maatregelen'

Amerikaanse technologie

Het is overduidelijk dat Amerikaanse bedrijven dat ook gaan voelen. Want Huawei doet veel zaken met Amerikaanse bedrijven, vooral met chipfabrikanten.

Hoeveel Huawei er jaarlijks aan uitgeeft is niet helemaal duidelijk. Er worden bedragen genoemd van 11 miljard dollar, oplopend tot 20 miljard dollar, die uitgegeven worden aan onderdelen en diensten.

Door de ban zou het bedrijf het moeten doen zonder chips van fabrikanten zoals Intel en Qualcomm.

Maar Amerikaanse leveranciers leveren ook veel beveiligingssoftware aan Huawei. Twee derde van 19 commerciële beveiligingssoftware komt uit de VS, schrijft FT.

Geen bewijs

Huawei wordt door Washington gezien als potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. De VS is bang dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid kan spioneren en saboteren via apparatuur van het bedrijf.

Bewijs om die beschuldigingen kracht bij te zetten, is nooit openbaar gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Huawei vecht Amerikaanse ban aan bij rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van