Privédata

Apple aangeklaagd om 'verkopen luisterdata van iTunes'

29 mei 2019 11:15 Aangepast: 29 mei 2019 14:26
Beeld © Bloomberg

Drie Amerikaanse consumenten hebben Apple aangeklaagd, omdat het bedrijf gegevens over welke muziek ze luisteren zou doorverkopen aan derden.

De aanklagers stellen dat Apple bijhoudt welke muziek zij luisteren en die informatie doorverkoopt aan datahandelaren, meldt Variety. Zulke handelaren bouwen op basis van allerlei aangekochte en verzamelde informatie dataprofielen van mensen. De profielen worden weer doorverkocht aan adverteerders die ze gebruiken om beter gericht te kunnen adverteren.

Bewijs zien de aanklagers in marketingwebsites waarop adverteerders kunnen kiezen om hun reclame te richten op "mensen die iTunes-muziek kopen". Ook stellen de aanklagers dat Apple ontwikkelaars van iOS-apps toegang heeft tot informatie over welke muziek er op iPhones, iPads en iPods staat opgeslagen. Op basis van die data zouden appmakers dataprofielen van gebruikers kunnen maken, om die zelf weer door te verkopen aan datahandelaren.

'In strijd met privacy-imago Apple'

Als de aanklachten gegrond blijken, zou Apple volgens Variety mogelijk schadevergoedingen moeten betalen. Klanten zijn immers niet op de hoogte gebracht van de vermeende datadeling. De beschuldigingen gaan lijnrecht in tegen het privacyvriendelijke imago dat Apple zichzelf heeft aangemeten. Apple benadrukt vaak dat het privacyvriendelijker is dan concurrenten, bijvoorbeeld met billboards waarop staat "wat er op je iPhone gebeurt, blijft op je iPhone".

De aanklagers willen van hun zaak een zogenoemde class-action-rechtszaak maken. Daarbij scharen veel meer consumenten zich achter dezelfde aanklacht. De aanklagers moeten wel kunnen bewijzen dat zij schade hebben geleden door de vermeende praktijken van Apple. Vergelijkbare rechtszaken in het verleden liepen op niks uit, omdat bewijs van schade uitbleef.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore