Robotaxi's

'Uber-ritje kan 80 procent goedkoper worden'

28 mei 2019 19:30 Aangepast: 28 mei 2019 19:35
Beeld © ANP

Een taxiritje met Uber zal in 2030 maar liefst 80 procent goedkoper zijn dan nu, voorspellen analisten van zakenbank UBS. Maar dan moeten de taxi's tegen die tijd wel zelfrijdend zijn.

Omdat er bij zelfrijdende taxi's geen arbeidskosten meer zijn, verwachten de analisten dat de prijs van een ritje met de taxi in 2030 kan concurreren met bijvoorbeeld een metrokaartje, schrijft Business Insider. "De gemiddelde prijs die passagiers moeten betalen, zou met meer dan 80 procent kunnen dalen", menen de UBS-analisten.

Volgens UBS kan de markt voor robotaxi's in 2030 een waarde van 2000 miljard dollar vertegenwoordigen. De analisten van UBS zijn niet de enigen die denken dat robotaxi's de toekomst hebben. Als het aan Tesla-ceo Elon Musk ligt, zullen Tesla-eigenaren vanaf volgend jaar hun auto's al beschikbaar kunnen stellen als zelfrijdende deeltaxi's. En over twee jaar wil hij de eerste zelfrijdende Tesla zonder stuur presenteren.

Enorme verliezen

De vraag is natuurlijk of de opmars van zelfrijdende auto's werkelijk zo snel zal verlopen. Kunnen autonome auto's bijvoorbeeld overweg met drukke binnensteden waar iedereen de verkeersregels aan zijn laars lapt?

UBS denkt in ieder geval dat robotaxi's 'zowel financieel als technologisch' zullen gaan werken. De bank voorspelt dat zelfs bij een daling van de ritprijs met 80 procent de winstmarge nog 30 procent kan bedragen. Dat moet aanbieders als Uber en Lyft als muziek in de oren klinken. Op dit moment maken zij namelijk nog enorme verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meer verkeersdoden door taxidiensten Uber en Lyft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van