Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Apple is onze leraar'

Huawei-ceo tegen Chinese sancties tegen Apple

27 mei 2019 15:12 Aangepast: 27 mei 2019 15:13
Beeld © Getty Images

Huawei-oprichter Ren Zhengfei is fel tegen eventuele Chinese sancties tegen Apple als vergelding voor de Amerikaanse Huawei-boycot.

"Ten eerste zou dat niet gebeuren", zei Ren over een Chinese vergelding tegen Apple, meldt Bloomberg. "En ten tweede, als het gebeurt zal ik de eerste zijn die zal protesteren. Apple is mijn leraar, het wijst de weg. Waarom zou ik als leerling tegen mijn leraar ingaan? Nooit."

Huawei werd ruim een week geleden door de VS op een zwarte lijst gezet. Daardoor wordt het voor het bedrijf in ieder geval voorlopig moeilijker om Android, Windows en chipontwerpen te gebruiken, met onzekerheid over de toekomst.

Experts zien in Apple een slachtoffer voor Chinese tegenstappen. Apple laat vrijwel al zijn apparaten immers in China produceren, bovendien geldt China als de belangrijkste groeimarkt voor iPhones. In theorie zou China één van de meest waardevolle bedrijven van de VS flink kunnen raken met eigen sancties.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook onze podcast:

'Huawei-boycot kost ons allemaal geld'

'Voorsprong van 2 jaar kwijt'

Volgens Ren zorgen de Amerikaanse sancties ervoor dat Huawei zijn "voorsprong van twee jaar" op concurrenten als Ericsson en Nokia kwijtraakt. Huawei is als 's werelds grootste leverancier van netwerkapparatuur klaar voor de aanleg van 5G-netwerken, maar veel westerse landen zijn op zijn minst terughoudend. Ze willen het Chinese bedrijf niet te nauw betrekken bij de aanleg van cruciale infrastructuur.

Ren weerspreekt geruchten over bedrijfsspionage. "Ik heb de Amerikaanse technologie van de toekomst gesloten. De VS heeft die technologie niet eens", zegt Ren. "We liggen voor op de VS. Als we achterliepen, zou er geen reden voor Trump zijn om ons aan te vallen."

De Huawei-oprichter blijft wel optimistisch over de mogelijkheden om zijn bedrijf minder afhankelijk te maken van Amerikaanse partners. Met de Amerikaanse president Trump hoeft Ren niet zo nodig in gesprek. "Ik zie zijn tweets en vind ze lachwekkend want ze zijn zo in strijd met zichzelf", zegt Ren over Trump. "Hoe is hij de meester van het zakendoen geworden?"

De tech-oorlog tussen de VS en China:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore