Uploadfilter

Polen: nieuwe Europese copyrightregels leiden tot censuur

26 mei 2019 12:21 Aangepast: 26 mei 2019 12:26
Meer dan 40.000 mensen demonstreerden afgelopen zaterdag in Berlijn tegen de copyrightplannen. Beeld © Getty Images

Polen heeft een klacht ingediend bij het Hof van Justitie van de Europese Unie over de nieuwe Europese auteursrechtenrichtlijn.

Volgens de Poolse regering kan de richtlijn, die in april werd aangenomen, leiden tot preventieve censuur, meldt persbureau Reuters. Volgens de Poolse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Konrad Szymanski is dergelijke preventieve censuur niet alleen in strijd met de Poolse grondwet maar ook met verscheidene EU-verdragen.

Tegenstanders van de richtlijn hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk gewaarschuwd dat de richtlijn zal leiden tot zogeheten uploadfilters. Onder de nieuwe richtlijn worden internetplatforms verantwoordelijk voor auteursrechtenschendingen door hun gebruikers.

Sociale media, discussieplatformen en videosites zullen daarom overgaan tot het installeren van een uploadfilter dat materiaal van gebruikers vooraf controleert. Dergelijke filters kunnen er onder meer toe leiden dat gebruikers geen memes meer kunnen plaatsen, omdat daarbij gebruikgemaakt wordt van materiaal waarop auteursrecht rust, stellen critici van de richtlijn.

Betere bescherming

Volgens de voorstanders van de richtlijn bieden de regels betere bescherming voor muzikanten, filmmakers en journalisten. Zo moeten zoekmachines en andere websites die nieuws aggregeren, onder de nieuwe regels een licentievergoeding (een 'linkbelasting' volgens de tegenstanders) gaan betalen als ze korte stukjes tekst uit een gelinkt artikel op hun eigen site plaatsen.

De overgrote meerderheid van de Poolse Europarlementariërs stemde tegen de nieuwe richtlijn. Ook de meeste Nederlandse leden van het Europees Parlement zagen de nieuwe auteursrechtenregels niet zitten: alleen het CDA steunde de richtlijn.

De Poolse en Nederlandse regering waren eveneens tegen de plannen. Ook Luxemburg, Italië en Finland noemden de regels een stap terug. Volgens de EU-lidstaten die tegenstemden, ‘ontbreekt de balans tussen de bescherming van rechthebbenden en de belangen van burgers’.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees akkoord over omstreden uploadfilter en linkbelasting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore