Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Amerikaanse sancties

Microsoft neemt geen orders van Huawei meer aan

24 mei 2019 14:51 Aangepast: 24 mei 2019 15:08
Medewerkers van Huawei lopen uit een kantoorgebouw op de Bantian-campus van het bedrijf in Shenzhen, China. Beeld © Getty Images

Microsoft levert het besturingssysteem Windows en andere software niet langer aan Huawei voor zijn laptops en computers.

Ook een team met Microsoft-medewerkers is inmiddels uit het Huawei-hoofdkwartier in Shenzhen vertrokken. Dat verklaren ingewijden tegenover de South China Morning Post.

Volgens de krant hebben de maatregelen van Microsoft geen gevolgen voor computers van Huawei die nu al zijn uitgerust met Windows. Die blijven gewoon (security-)updates ontvangen.

De stap van Microsoft komt niet als een verrassing. Eerder deze week bleek al dat Microsoft de MateBook X Pro van Huawei uit zijn webwinkel had gehaald.

Zwarte lijst

Vorige week zette de Amerikaanse overheid Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen technologie meer mogen leveren aan de Chinese telecomgigant. Chipmakers als Intel en Qualcomm zijn daardoor al gestopt met hun leveringen, en Google heeft Huawei afgesneden van de door het bedrijf gemaakte versie van Android.

Ook krijgt Huawei geen toegang tot toekomstige Android-updates en blijft het bedrijf straks verstoken van de Play Store en Google-apps. Microsoft heeft nog commentaar gegeven op de sancties tegen Huawei.

De sancties zijn met 90 dagen uitgesteld en zouden op 19 augustus echt ingaan. 

Eigen besturingssysteem

Huawei is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem 'voor noodgevallen'. Het nieuwe systeem moet onder meer gebruikt gaan worden op smartphones, computers, tablets, tv's, wearables en in auto's.

Richard Yu Chengdong, hoofd van de smartphone-divisie van Huawei, verklaarde eerder deze week dat Huawei's eigen besturingssysteem tussen de herfst van dit jaar en de lente van 2020 klaar kan zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: Huawei-sancties mogelijk van tafel bij handelsakkoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore